facebook

Учителів не можна примушувати до повернення з евакуації, – омбудсмен

Учителів не можна примушувати до повернення з евакуації, – омбудсмен

Педагогів не повинні змушувати повертатися з евакуації, доки цього не дозволить військова адміністрація.

Освітній омбудсмен закликав шкільну адміністрацію не змушувати повертатися з евакуації педагогів, доки цього не дозволить військова адміністрація.

Про це Сергій Горбачов написав, коментуючи численні звернення від педагогів, які наразі перебувають в евакуації.

За його словами, є випадки, коли місцева влада та керівники закладів освіти змушують учителів під загрозою звільнення повернутися на очну роботу до населених пунктів, де ще зовсім недавно точилися запеклі бої.

Водночас керівники військових адміністрацій у тих же регіонах закликають громадян почекати з поверненням, бо це може бути небезпечним.

Тож освітній омбудсмен закликав адміністрацію не наражати колег на небезпеку.

«Адже далеко не всі працівники закладів освіти зараз можуть дістатися місць, де вони проживали, бо міжміське сполучення відновлено не всюди, не кожен має власний транспорт, щоб повернутися. Доки території надійно не розміновані, доки дороги до населених пунктів не є цілком безпечними, не треба наражати колег на небезпеку. Тому що, попри припинення бойових дій на цих територіях, загроза життю громадян все ще залишається», – підкреслив Сергій Горбачов.

Чтайте також:  "Це приниження вчителів": як на вартість утримання офіцерів безпеки Чернігівщини реагують освітяни та голови громад

Також він звернув увагу, що для кожної людини зараз повернення під тиском з безпечного місця – це великий психологічний стрес, як для неї самої, так і для дітей та інших членів сім’ї.

«Кожен з нас обов’язково повернеться до своїх домівок, роботи, але лише тоді, коли це буде безпечно, і не буде загроз для життя і здоров’я», – впевнений Сергій Горбачов.

Окрім того, освітній омбудсмен вкотре нагадав, що вчителі та викладачі закладів освіти мають визначене законодавством право працювати дистанційно, незалежно від місця перебування.

Джерело.


Повернутись вверх