facebook

Як убезпечити психічне здоров’я під час війни: поради психолога

Довгі тижні війни крок за кроком занурюють нас у нову реальність. Ми вижили, згуртувалися та продовжуємо опір. Що змінилося для кожного з нас незалежно від особистих обставин? На чому сконцентрувати увагу та зосередити зусилля?

Перш за все – на собі

Перші години та дні ми перебували у шоковому стані, коли підсвідомість вмикала режим захисту «бий або біжи». На адреналіні ми можемо зробити чимало такого, що в мирному житті нам здається занадто складним або взагалі непідйомним. Але цей стан – максимальної напруги сил – можливий лише для короткої дистанції. А нам із вами, як виявилося, доведеться бігти марафон. І тут правила зовсім інші. Перш за все – життєво необхідно зберігати внутрішній спокій. У кризовій ситуації людина переповнена емоціями та хаотичними думками. Декому здається, що треба негайно втрутитися, щось робити. Хтось буквально «бігає по стелі». Стоп. Приймати рішення про подальшу долю – свою та своїх близьких – у стані «горіння» не слід. Якщо ситуація не критична, зупиніться. Заспокойтеся. Поверніть собі здатність мислити спокійно, розсудливо та критично. Паніка не дає змоги знайти найкраще рішення, вона не дозволяє приймати рішення та діяти взагалі! Що нам допоможе?
Тіло

Чтайте також:  Україні потрібні успішні сантехніки, а не лише юристи: заступник міністра освіти і науки

Щоб зібрати реальність докупи, необхідно «заземлитися», як кажуть психологи. Це дасть відчуття контролю та знизить тривогу. Мозок вважатиме, ніби ми здобули контроль та стабільність, і перестане посилати сигнал «алярм!». Є чимало способів зробити це. Пустіть в дію тіло! Рухайтеся! Під час повітряних тривог чи нападу паніки можна ходити, масажувати стопи, катати ступнею тверді м’ячики. Гарно працює техніка розтягування дихання (на 4 рахунки вдих, затримка та довгий видих), адже дихання має унікальний прямий вплив на стан мозку. Йога юзає цей прийом тисячі років саме для того, щоб заспокоїти мозок. Медитуйте чи промовляйте про себе «мантру» надії: «Мій світ мене береже. Все буде добре». Можна поплескати себе по плечах у районі ключиць, зовнішньої поверхні стегон, стоп, сідниць, щоб фізично відчути себе «тут і зараз». Якщо є можливість, щоденно робіть інтенсивні вправи, що втомлять вас. Пробіжка навколо будинку, віджимання, присідання, велотренажер, що стоїть у пилюці котрий рік, – зараз саме час. Прийміть це як ліки! Душ, ванна, масаж, обійми – все це дозволить відірватися від подій, що відбуваються, та спалити стресові гормони. Пийте. Бажано, теплу воду (а не те, про що ви подумали). Пийте пів склянки водички кожні годину-дві, бо зневоднення веде до підвищення тривоги.

Чтайте також:  У Міносвіти розповіли про підвищення зарплати вчителів вже з квітня...

Спілкуйтеся

Телефонуйте, листуйтеся. Найліпше – живі зустрічі з друзями. Це підтримає і вас, і ваших близьких. Це перенесе вас трохи в інший світ, зігріє та знімить напругу. Але. Не сперечайтеся ні з ким і нікого не переконуйте. Суперечки з орками лише посилять ваш відчай і внутрішній розлад. Не треба вступати у дискусію з тими, хто ніколи не стане на ваш бік. Те саме можна порадити щодо новин. Відключайтеся, бодай тимчасово, за допомогою книг, старих фільмів, сіткомів. Серіал «Друзі» чи «Техаська різанина бензопилою» – неважливо. Головне – аби це виключило вас з циклу постійного переживання та тривоги.

​Відпочивайте

Безсоння, постійна напруга та нездатність відновитися не дадуть вам бути у формі та діяти ефективно. Дотримуйтеся своїх звичок, але прислухайтеся до себе, – якщо хочеться відпочити посеред дня, зробіть це. Навіть 20 хвилин сну протягом дня значно відновлять сили та покращать самопочуття.
​Дійте

Якщо у вас є ваша звичайна робота – ходіть та робіть її. Як і допомога армії, це теж важливо, бо підтримує нашу економіку та надає країні змогу вистояти.

​Не треба висаджуватись, якщо ваші справи зараз кращі, ніж у більшості українців. Просто цінуйте це.

Чтайте також:  Чому остання парта поводиться погано?

​І пам’ятайте. Жартувати у цей непростий час – нормально. Купити тістечок та нажертися, зробити манікюр чи зачіску в салоні – норм. У будь-який спосіб підтримувати свій морально-психологічний стан – норм!

Тримайтеся самі. Тримайте своїх рідних. Тримайте наш світ.

 

Джерело.


Повернутись вверх