facebook

Педагогам не варто піддаватись тиску керівництва щодо написання заяв про надання відпустки

Омбудсмен закликав педагогів не писати заяви на відпустки

Педагогам не варто піддаватись тиску керівництва щодо написання заяв про надання відпустки

Освітянам не варто піддаватись тиску керівництва щодо написання заяв про надання відпустки

З таким закликом звернувся освітній омбудсмен Сергій Горбачов до українських освітян.

За його словами, він отримує численні звернення від педагогів із проханням допомоги в тому, що через тиск та примус вони написали заяви на щорічну відпустку чи відпустку без збереження заробітної плати, хоча цим працівникам мали оголосити простій або організувати дистанційне навчання у закладі освіти.

«Довести, що така заява була написана під тиском або примусом, практично неможливо», – пояснив Сергій Горбачов.

Також він підкреслив, що коли учитель власноруч написав заяву на відпустку, відкликати працівника з відпустки може лише керівник закладу освіти – і для цього є чіткі підстави, які визначені законом.

Зокрема, відкликання з щорічної відпустки допускається за згодою працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства.

«Одним із можливих варіантів може бути такий: працівник пише заяву, де просить відкликати його з відпустки та надати можливість працювати дистанційно. Але наголошую, що це можливо виключно за рішенням керівника: ваша заява його ні до чого не зобов’язує», – зауважив освітній омбудсмен.

Чтайте також:  Нова реформа освіти — від чого залежить, чи закриють школу в селі

Окрім того, він звернувся до керівників закладів освіти з проханням організувати дистанційне навчання учнів, залучити педагогів, незважаючи на місце їх перебування, і не позбавляти права дітей на освіту.

«Якщо є можливість організації дистанційного навчання, то оплата праці педагогів здійснюється в повному обсязі, іншим працівникам оголошується простій, який оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). Якщо заклад освіти не може здійснювати свою діяльність, то усім працівникам закладу оголошується простій з відповідною виплатою», – підкреслив Сергій Горбачов.

Також освітній омбудсмен звернувся з закликом до українських освітян вивчати юридичний бік питання.

«Освітяни, перш ніж щось підписати, написати заяву, закликаю вас вивчати українське законодавство, накази, листи тощо», – написав Сергій Горбачов.


Повернутись вверх