facebook

Права вчителів та обов’язки батьків й учнів: Горбачов про нову брошуру для освітян

Освіта – дуже складна й дуже велика система, де перетинаються права та обов’язки, думки, погляди, переконання мільйонів людей.


Щодня педагоги стикаються з величезною кількістю суперечливих ситуацій, які потребують миттєвого та правильного реагування. На жаль, чітких інструкцій з розв’язання таких питань немає – вчителі часто діють на свій розсуд і не знають, куди звернутися за порадою.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своїй сторінці у фейсбуці розповів про нову корисну брошуру для освітян «Світлофор освітньої доброчесності», яка навчить розпізнавати корупцію, недоброчесність та неетичну поведінку в освіті.

Ця насичена важливим змістом брошура, – про вчительство і для вчительства.
Робота вчительства і керівництва шкіл – одна із найскладніших професій із категорії «людина-людина», які тільки можна уявити.

Звісно, не можна охопити й знати все, але так склалося, що мені довелося попрацювати в дуже різних галузях, опанувати більше десятка різних професій. І жодна з них не вимагала від мене такої постійної готовності негайно реагувати на безліч проблем, враховувати стільки непередбачуваних факторів, бути психологічно стійким і водночас чутливим до емоційних станів дітей та дорослих, постійно приймати складні виклики та відповідальність за чужі долі.

У роботі вчительства і керівництва шкіл ці виклики постають практично щогодини.

Чтайте також:  «Заклад освіти - не богадільня», - відомий освітянин ЗА введення штрафів за негідну поведінку дітей у школі

Загалом, освіта – дуже складна й дуже велика система, де перетинаються права та обов’язки, думки, погляди, переконання мільйонів людей, кожна з яких має свою позицію.

В освіті діє величезна кількість різноманітних законів, підзаконних актів, інструкцій, рекомендацій тощо. Вчительства і керівництва шкіл постійно перебувають у потужному емоційному полі, постійно мають ухвалювати важливі рішення. І їхні рішення мають бути не лише законними, але й доброчесними. А це – дуже складно.

Як не заплутатися в цих нормах та правилах? Як визначити для себе, що є прийнятним і бажаним, а чого, навпаки, необхідно уникати за будь-яку ціну? Як поєднати законну вимогливість учительства із педагогікою партнерства? Які ситуації, що мають вигляд звичних, насправді порушують права дітей, батьків, педагогів? І як те, що наразі виглядає новим та незвичним, насправді є фундаментом цивілізованого суспільства, тим, до чого ми маємо прагнути? Які права та обов’язки мають діти, батьки, вчительство – і можна ці права захищати та, водночас, вимагати виконання обов’язків?

Звісно, жодна брошура не дасть відповіді на всі запитання: життя набагато більше та складніше, ніж будь-які наші уявлення про нього.

Але за будь-яких умов кожній і кожному з нас потрібні орієнтири в повсякденній діяльності, своєрідні дороговкази, індикатори та світлофори, які могли б не лише підказати найбільш доречний маршрут, але й застерегти на небезпечних перехрестях. Саме на тих перехрестях відбувається ухвалення особистих та професійних рішень, які подекуди мають для нас вирішальне значення.

Чтайте також:  "Діти поводяться так, як їх виховали батьки": Лікарчук запропонував ввести жорсткі штрафи в школах і навів приклад Казахстану

Сподіваюся, що це видання стане помічником і корисним дороговказом на складному та надважливому шляху для кожного учасника освітнього процесу: учнів, батьків та педагогів.

Джерело.


Повернутись вверх