facebook

Керівники мають забезпечити виплату зарплат, – омбудсмен

Керівники мають забезпечити виплату зарплат, – омбудсмен

Під час воєнного стану оптимальним рішенням, яке визначено законодавством, є оголошення простою

Воєнний стан – це не привід не виплачувати заробітну плату працівникам закладів освіти чи намагатися «економити» на людях.

Про це йдеться в роз’ясненні, яке підготувала Служба освітнього омбудсмена.

За словами освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, під час воєнного стану оптимальним рішенням, яке визначено законодавством, є оголошення простою.

«Простій – зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами. У цьому випадку ситуація простою відбувається не з вини працівників закладів освіти», – пояснив Сергій Горбачов.

Освітній омбудсмен нагадав, що відповідно до Кодексу законів про працю України, час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

«Тобто під час воєнного стану керівник не може виплачувати працівникові закладу освіти менше ⅔ тарифної ставки», – підкреслив Сергій Горбачов.

Також він звернувся до адміністрації закладів освіти з проханням за можливості забезпечити виплату працівникам повної ставки, адже законодавство не забороняє керівнику виплачувати працівникові повну середню заробітну плату.

«Шановні керівники закладів освіти, надзвичайно вірю у вашу людяність – не позбавляйте колег частини заробітної плати без їхньої вини. Рішення про те, виплачувати своїм працівникам ⅔ чи повну середню заробітну плату – за вами. Ви маєте законне право не зменшувати заробітну плату своїм колегам на час простою. Будьте людьми, а не бездушними функціями», – закликав Сергій Горбачов.

Чтайте також:  Освіта майбутнього: які зміни готують українським школярам

Окрім того, освітній омбудсмен наголосив, що в умовах, коли освітній процес відбувається в очному або дистанційному форматі, то заробітна плата педагогам виплачується у повному обсязі.

Джерело.


Повернутись вверх