facebook

Як зберегти систему вищої освіти в Україні в умовах пандемії: поради експертки

В Україні вже з 1 вересня розпочнеться навчання і для студентів. В уряді наголосили, що університети самі визначатимуть, виходити студентам на стаціонарне навчання чи залишатися на дистанційному.

 

За словами ректорки Українського гуманітарного інституту Людмила Штанько, ще один з варіантів, що розглядається для вищої освіти, – це провадження комбінованого навчання, що буде включати в себе стаціонарне навчання та елементи дистанційної освіти, пише 24 канал.

Як буде проводитися навчання в умовах карантину?
Аудиторне навчання буде відбуватись з дотриманням всіх санітарних вимог в аудиторії, а також норм щодо розміру аудиторій відповідно до кількості студентів. Для цього академічні групи, великі за обсягом, будуть поділені на підгрупи.

Як додала Штанько, великі потокові лекції можна перевести в режим онлайн, для того, щоб уникнути великого скупчення людей. Для студентів заочної форми навчання продовжать практикувати дистанційне навчання, щоб мінімізувати переміщення здобувачів з різних регіонів країни.

Які заходи можна передбачити, щоб навчання було максимально продуктивним?
Викладачі мають опановувати новітні методи навчання, зокрема і викладання в режимі онлайн. Адже популярність такої форми надання освітніх послуг буде зростати

За словами ректорки, пандемія кинула виклик всім закладам вищої освіти. Структура ринку освітніх послуг зазнає істотних змін. Тому треба приймати цей виклик і діяти в таких умовах, а не чекати, що все налагодиться.

Чтайте також:  Стандарт вищої освіти з педагогічних спеціальностей: що з ним не так?

Чи буде у студентів знижена мотивація до навчання? Як наголосила ректорка, мотивація до освітив меншій мірі залежить від зовнішніх факторів, а більше від внутрішніх чинників. Тому якісне організоване навчання за будь-якою формою є гарантом результативності та забезпечує високий рівень продуктивності.

Як навчання в умовах карантину вплине на майбутнє студентів?
“Студенти мають навчитись функціонувати і розвиватись в сучасних реаліях. Це позитивно вплине на їх адаптивну здатність, що може бути ефективно використано в їх майбутній професійній кар’єрі”, – додала Людмила Штанько.

Джерело.


Повернутись вверх