facebook

9 запитань класних керівників до юристів

9 запитань класних керівників до юристів:

1. Чи може директор школи зняти вчителя з класного керівництва без попередження?

Ні, впродовж навчального року школа не має права звільнити вчителя від обов’язків класного керівника. Це дозволено виключно у тому разі, якщо є серйозне порушення прав та інтересів дітей.

2. Чи можна вчителю самостійно звільнитися від обов’язків класного керівника посеред навчального року?

Так, оскільки, відповідно до законодавства, посада класного керівника добровільна і вчитель може відмовитися від своїх обов’язків будь-коли. Єдина порада – переглянути умови вашого Трудового договору (якщо він є) та Посадової інструкції, адже там можуть бути зазначені особливі умови, за яких педагог має право звільнитися, або навпаки. Якщо ж школа не ставила жодних умов, то немає перешкод для того, щоб залишити роботу класного керівника.

Приєднуйтесь до нашої нової групи ОСВІТА UA

Посилання:https://www.facebook.com/groups/1023345988199205/?ref=share

 

 

3. Чи може школа змусити вчителя до класного керівництва?

Ані школа, ані адміністрація не мають таких повноважень. Класний керівник – посада на добровільних засадах, і вчитель має надати свою згоду на це.

4. Хто може бути класним керівником?

Будь-який педагогічний працівник школи з фаховою вищою освітою та відповідною професійно-педагогічною підготовкою. Не важливо, яку саме посаду ви обіймаєте – учителя-предметника, педагога-організатора чи керівника гуртка. Класними керівниками може бути й керівництво школи – директори та завучі. Про це говорить Положення про класного керівника.

Чтайте також:  "Не зазирай у зошит однокласника!" 5 помилок, які роблять майже всі сучасні вчителі

Питання ж доплати за класне керівництво для директора суперечливе. В Інструкції № 102 йдеться: «учителям та іншим педагогічним працівникам (крім керівних) загальноосвітніх навчальних закладів провадиться додаткова оплата за класне керівництво)». Однак якщо директор чи завуч обіймають додатково посаду вчителя в цій школі та читають предмет, то, за законом, можуть отримувати виплату за класне керівництво відповідно до свого окладу як учителя (а не директора/завуча).

5. Чи повинен класний керівник відповідати за харчування дітей у школі?

Керівник школи визначає відповідального за організацію харчування (згідно з пунктом 20 «Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах». У прямі обов’язки класного керівника не входить ані збір коштів на обіди, ані їхній облік чи організація харчування. Проте краще зайвий раз перевірити Внутрішні правила розпорядку школи.

6. Чи відповідає класний керівник за підручники?

І так, і ні. Адже бібліотекар видає всі книжки під особистий підпис класного керівника, що зазначено в «Інструкції про порядок комплектування та облік підручників і навчальних посібників». Але класний керівник насправді лише контролює збереження підручників впродовж року, проте відповідальності за них не несе – на відміну від самого бібліотекаря та учня, який користується книгою.

Чтайте також:  Шокуюче насилля в школі: жертвами стають як хлопчики, так і дівчатка (ВІДЕО 18+)

7. Що з документацією та планами виховної години?

Закон не визначає обов’язкових форм класної години. Це може вирішувати педагогічна рада закладу (Відповідно до Наказу МОН від 25.06.2018 №676 «Про затвердження Інструкції з діловодства у закладах загальної середньої освіти»). Коли і як проводити ці години – теж вибір вчителя. Як і те, коли педагог має відпрацьовувати свої години класного керівництва. А от щодо документації та різних індивідуальних планів роботи з учнями — це вирішує школа на рівні Статуту.

8. Чи має право класний керівник піти зі школи раніше, ніж закінчуються уроки його класу?

Звісно, педагог має на це право. Але варто пам’ятати, що класний керівник відповідає за дітей до кінця уроків, навіть якщо його години вже добігли кінця.

9. Чи має класний керівник проводити інспекцію умов проживання дітей та відвідувати їх вдома?

Класний керівник мусить повідомляти у школу та соціальні служби про всі випадки, коли діти, на його думку, потребують захисту чи допомоги. Класний керівник також може приходити до учнів додому. Але проводити інспекцію чи складати якісь звіти має право лише соціальний інспектор, і школа не може покласти на класного керівника такі обов’язки.

Чтайте також:  Як же стимулювати професійну діяльність педагогічних працівників?

Якщо керівництво порушує права класного керівника – наприклад, директор знімає вчителя з класного керівництва перед початком навчального року, або змушує вести додаткову документацію без пояснень, педагог може:

Вимагати ознайомлення з Внутрішніми правилами розпорядку Школи чи Статутом і просити показати, де в них зазначені ці вимоги;
вимагати відповідних Наказів школи – наприклад, про формат виховних годин. Якщо їх немає – у вчителя є право проводити годину так, як він вважає за потрібне;
звернутися до профспілки чи в управління освіти із заявою про порушення прав.
Варто пам’ятати, що класний керівник не мусить бути всесильним та робити щось понад свої сили. Є випадки, коли відповідальність повинні взяти на себе і школа, і батьки.

Джерело.


Повернутись вверх