facebook

Батьківські збори у новому форматі: Словник НУШ

Батьківські збори у новому форматі: Словник НУШ

Нова українська школа потребує оновленого формату батьківських зборів. Офіційних рекомендацій, як їх проводити, немає. Ми попросили експертку «Освіторії» виокремити дієві правила підготовки до батьківських зборів у стилі НУШ. Наталія Гутарук розповідає про незвичні формати та цікаві командоутворюючі вправи для батьків.

Батьківські збори – це ефективна взаємодія у «освітній тріаді»

Перед нами тріада гравців: Учні + Батьки + Адміністрація. Щоб «гра» на полі батьківських зборів видалась успішною, треба продуктивно взаємодіяти з усіма членами команди. Універсальна порада для всіх учасників: хочете, щоб вас почули? Почуйте, будь ласка, першими.
Найважливіша функція батьківських зборів – командоутворююча. Інформативну, яка була до цього панівною, перебрали на себе соціальні мережі, тематичні шкільні чати у Viber.
Під час пандемії батьки втратили звичну точку опори. Тож організатору батьківських зборів спершу треба надати можливість мамам і татам озвучити все, що турбує, болить і викликає неприємні емоції. Знявши цю гостру стресову ситуацію, сторони будуть здатні приймати продуктивні рішення і не перетворять збори на «сеанс масової психотерапії».
Домовтесь із батьками під час зборів бути «тут і зараз»: аналізувати актуальні проблеми, а не те, що було місяць чи рік тому. Встановіть правила: не переходити на особистості й не обговорювати окремо взяту дитину. Останнє може зустріти супротив: «Чому я взагалі сюди прийшов?» Саме тому збори, де вам потрібна присутність усіх батьків, проводьте після особистого спілкування з мамами й татами. Навіть 5-7 хвилин персонального спілкування буває достатньо, а формат обирайте самі: зустріч у ZOOM, звичайний телефонний дзвінок, спільна кава, 10 хвилин під час дороги на роботу, який можна пройти разом.
Дозвольте батькам спілкуватися між собою. Для цього перед зборами розставте парти в класі парами (на 4 місця кожна пара), а з приходом батьків поділіть їх на групи. Ті форми групової роботи, які гарно працюють з дітьми, чудово показують себе і з дорослими!
Після цього обов’язково озвучте умову: «Розмовляємо фактами». Оціночним судженням – «ні», емоціям – «ні». Кожна група батьків обирає спікера, який озвучить проблеми, називаючи факти. Після озвучення вчитель може одразу прокоментувати або зробити помітку в блокноті, щоб дати зворотний зв’язок трохи згодом. Про терміни домовляєтесь одразу.
Обираємо цікаві вправи й форми роботи на батьківських зборах

Чтайте також:  "Проводьте час якісно". Три приклади з життя, які спростовують популярний метод виховання дітей

Обговорення в стилі speed-dating

Напевно, ви чули про формат «швидких побачень» або ж speed-dating – кожні 3-7 хвилин люди послідовно пересідають від одного столика зі співбесідником до іншого. Ця вправа чудово працює на батьківських зборах!

Отож, поділіть батьків на 2 команди. Перша група пише на аркушах запитання, відповіді на які хоче отримати. Друга команда стає навпроти, це – відповідачі. Модератор каже: «А тепер ви маєте 1 хвилину на спілкування». За моїм досвідом, люди встигають поставити й обговорити 1-3 запитання навіть за такий короткий проміжок часу.

Після того, як хвилина спливла, команда №2 робить один крок у бік, щоб змінити співрозмовника. За 7 хвилин батьки можуть отримати від інших очікувані ними відповіді й відчути: «Я не один у своїй тривозі! Це треба вирішувати». Або ж, навпаки, приходять до розуміння, що ця конкретна їхня проблема – не актуальна для всього класу.

Приклад:

Хтось із батьків вважає, що вчителька історії задає надто багато матеріалу на домашнє опрацювання, а вчителька математики «не пояснює правила, і діти змушені шукати їх самостійно».

У процесі хвилинного обговорення з іншими батьками з’ясовується, що інші діти не скаржились на надлишкове навантаження або також відчували нестачу пояснень із математики, і написали вчительці особисто, і вона все пояснила.

Плюси вправи:

Батьки діляться один із одним практичними кейсами вирішення проблем і спірних запитань. А вчитель під час такої вправи інтенсифікує спілкування, яке й так відбувалося б між батьками, але за межами школи і у вигляді пліток.

Підводні камені вправи:

Чтайте також:  Ніколи так не робіть: педагог та експерт з виховання дітей назвала 5 табу для батьків

Перші відповіді на запитання можуть бути доволі агресивні, але ця напруга дуже швидко спадає.

«Батьківський інсайт»

Цю вправу варто застосовувати в класі, де «назріла» дуже болюча проблема, і ви бачите, що батьки прийшли на зустріч, налаштовані вкрай рішуче.

Для участі у вправі потрібні двоє батьків. Перший отримує роль «Мами»: «Уявіть, що ви прийшли до школи та маєте написати пояснювальну, чому ваша дитина пропустила навчальний день». Другий із батьків отримує роль «Дитини»: «Уявіть, що ви – стурбована дитина 2-х років, яка плаче і якій дискомфортно. Вона постійно щось хоче: їсти, спати, дивитись книжку.

«Мама» отримує завдання: «Ви маєте одночасно розказувати дитині казку (вербальна активність), писати пояснювальну (концентрація) і їсти яблуко». Коли дія починається, «Дитина» має додатково заважати матусі.

Плюси вправи:

Несподівано для себе батьки отримують візуалізацію, в якій ситуації опинились їхні діти. Сучасним школярам одночасно потрібно встигати навчатись і виконувати гору «домашок», займатись в гуртках, створювати проєкти, та ще й встигнути ще зробити «щось для себе». Тому якщо комусь із батьків видавалось, що дитина «недопрацьовує» в певному предметі, не завжди показує хороші результати – зможуть оцінити стрес від мультитаскінгу.

Чергуємо різні формати спілкування з батьками

Індивідуальні зустрічі з батьками

Проблеми конкретного учня ніколи не слід виносити на загальні батьківські збори – для цього існують зустрічі віч-на-віч із батьками.

Мами й тата можуть дізнатись про індивідуальні досягнення дитини та успішність (і прогрес) із різних дисциплін, вектори навчального і творчого зростання. Варто обговорити і те, як комунікує дитини, які має психологічні особливості.

Я наполягаю на тому, щоб батьки під час індивідуальних вражень заговорили першими та озвучили хвилювання, плани, побажання на майбутнє. А вчитель, в свою чергу, називатиме реальні факти про успішність, зони росту. Такі зустрічі – найкраща можливість для батьків зрозуміти свою дитину краще. Вчитель може їм донести і хороші, й тривожні моменти, яких вони, можливо, вдома не бачать.

Чтайте також:  В Україні не повинно бути "вишів", "завучів" та "Міносвіти". Які ще зміни пропонує довідник МОН

Неформальне спілкування з батьківським колективом

До неформального спілкування можна віднести тренінги для батьків у школах, дні відкритих дверей. Ось ми, наприклад, кілька разів на рік влаштовуємо «Родинний день у школі» – перед Днем Святого Миколая, Великоднем чи 8 березня. Цього дня двері школи не просто відчинені для батьків, дідусів і бабусь – вони проводять із дітьми всі 6 уроків та активно залучені в процес. День ділимо на три блоки: Інтелектуальний, Фізичний, Крафтовий (створення поробок). За весь день нам вдається якісно провести 5-6 майстер-класів. Але діти самі обирають, що їм буде цікаво зробити власними руками, чому навчитись. Що б не обрали – це робитимуть з ними рідні. Роль дорослих – готувати, проводити й модерувати активності.

Батьківські збори: командоутворюючі або настановчі

Загальні настановчі збори можна проводити на початку шкільного року, – окремо для батьків початкової чи старшої школи або ж за паралелями класів. Обговорюються правила, цілі, відбувається сесія «Запитання-відповіді».

Про командутворюючий формат батьківських зборів ми говорили вище: наважтеся спробувати кілька ігор, і ви переконаєтесь, що батьківські збори можуть бути значно більш конструктивними.

Міні-пам’ятка правил комунікації на батьківських зборах

  • Факти, а не емоції.
  • Соціальна дистанція – не означає відстороненість. У жодному разі не відсторонюйтесь від проблем, а шукайте нові формати взаємодії.
  • Якісний і позитивний зворотний зв’язок, – такий, «від якого хочеться жити».
  • Пропонуйте алгоритм дій та кроків наперед і давайте людям час. Батькам потрібно обговорити й обдумати почуте на зборах, провести трохи часу з цією інформацією, «порадитись» із відкритими джерелами, а вже після прийняти власне рішення.
  • Якщо є проблемні питання – не бійтеся їх, а одразу обговорюйте. Проте маєте бути суворим модератором обговорення.
  • По-хорошому провокуйте батьків на озвучення власних способів вирішення ситуацій і конкретних проблем.
    Озвучуйте, що відповідальність за результат рівноцінно розподілений між усіма учасниками освітнього процесу.

Джерело.


Повернутись вверх