facebook

Освітяни впоралися з викликами дистанційної освіти, а МОН та УЦОЯО зі своєю роботою – ні, – директорка

Скасувати ДПА можна було ще місяць-два назад, якби у МОН був лідер, здатний генерувати рішення, вважає Ірина Чернілевська.

Освітяни нарешті дочекалися скасування ДПА для 11-х класів. 18 червня, цей закон ухвалили у Верховній Раді. Це рішення допоможе знизити ризик поширення коронавірусної хвороби, однак його можна було прийняти ще кілька місяців тому, а не чекати зросту кількості інфікованих.

Ірина Чернілевська, директорка столичної гімназії № 179, вважає, що МОН та УЦОЯО не впоралися зі своєю роботою і вчасно не зреагували на ситуацію. Своєю думкою пані Чернілевська поділилася на своїй сторінці у фейсбуці.

Сьогодні я щаслива від роботи Верховної Ради! Сьогодні прийнято Закон, який звільняє від ДПА. До речі, депутати зазначали, що це варто було зробити місяць-два назад. А ще це могло зробити МОН, якби там був лідер, здатний генерувати рішення, брати на себе сміливість і велику честь боротися за людей.

Я не дякую очільникам МОН і УЦОЯО. Я так натхненно вітала вдалий, попри всю критику, проєкт «Всеукраїнська школа онлайн». Від нас, освітян, вимагали терміново перелаштуватися й опанувати нові форми дистанційної освіти. Не все вдалося, але всі ми – адміністратори, вчителі, батьки й учні – змінилися. Ми зробили крок уперед, разом у новий Світ. Але якими неповороткими залишились МОН та УЦОЯО! Три місяці спостерігати за розвитком подій і ніяк не реагувати. Так жалюгідно-дріб’язково виглядали інструкції про те, як нам, освітянам, заповнювати журнали, виставляти оцінки – і це при гаслах автономії!

Чтайте також:  Яким буде єдиний вступний іспит

А потім, коли ми не змовчали, бо не забажали бути бездумним шматком м’яса і цапом-відбувайлом при проведенні пробного ЗНО, саме керівництво МОН та УЦОЯО «кинуло», підставило регіональні Центри ЗНО. Мій пост про забезпечення процедури пробного ЗНО зробив мене не просто відомою, а мало не героєм, чи божевільною, яку ця система скоро зламає й викине. І сьогодні я хочу звернутись до Kievtest Testkiev Київського регіонального центру оцінювання якості освіти.

Дякую Вам, Світлано Сакаєва (директорка Київського РЦОЯО), за мужність і жертовність, за сміливість і дієвість. Не маючи у своєму бюджеті коштів на засоби безпеки під час проведення пробного ЗНО, не маючи відповідних наказів МОН, самотужки – бо є в команді УЦОЯО, – пані Світлана прийняла сміливе управлінське рішення, за яке буде ще відповідати перед фіскальними органами. Вона перерозподілила свій бюджет і виділила на кожен пункт 980 гривень, провела бюджетні закупівлі для 120 пунктів. А мені писали, що інші центри не дали нічого. І, незважаючи на позицію МОН, прагматично співпрацювала з Департаментом освіти задля справи.

Ви відчуйте увесь маразм і драматизм ситуації: до пробного ЗНО десять днів, а наказів немає. Виходить, що це я, Чернілевська, сама, за своєю ініціативою в період адаптивного карантину, проводжу комерційну процедуру пробного ЗНО! Добре, що наше Голосіївське управління освіти почуло і видало наказ, бо перелякані чиновники вищого рангу не те, що накази видавати, свої позиції без підписів друкували. Знаю, що і до того Центри пробували вийти на діалог з МОН щодо необхідності змін.

Чтайте також:  Міносвіти складе список вишів, які допомагають ухилятися від мобілізації

Зараз саме на регіональні центри особлива надія. Вони повинні здійснити подвиг: змінити логістику, прибравши з пунктів сто тисяч учасників, переформатувавши аудиторії на 5-10 осіб. Нехай матеріали пофасовано по 15 примірників, кошти бездарно витрачені, і це не змінити. Але те, що можна вирішити грошима, – не проблема, а витрати. Головне – безпека!

Не дякую МОЗ за принизливий конформізм у нормі Тимчасового регламенту можливої соціальної відстані у 1.2 метри. Це – ганебно! Всюди по 1,5 метри, а ЗНО – 1,2! Сьогоднішні події доводять хибність таких дій.

А на завершення скажу про себе. Я щаслива, що це сталося. Я пишаюсь тим, скільки у нас небайдужих, фахових директорів по всій Україні. Були й погрози, і доброзичливі попередження, і прохання, і вимоги прибрати той чи той пост, і співчуття, і зневіра… Але, друзі, досвід скасування ДПА цього року доводить, що під лежачий камінь вода не тече.

Нам, освітянам, потрібен Міністр з командою, яка здатна приймати нестандартні рішення і тримати удар. Звичайно, все знати неможливо, але старші колеги розказують про практику швидких мінігруп фахівців, яких до себе кликав очільник і радився про те, що буде, якщо видаємо такий наказ чи приймемо такий закон. Це – не соромно! Зараз є механізми громадського обговорення, і це круто! Однак приклад реакції МОН, тобто нехтування позицією освітян (відповідь на лист Асоціації директорів відсутня ще й досі), Громадської ради при МОН, освітнього омбудсмена – це неправильно. Щиро вірю, що це у минулому.

Чтайте також:  Унаслідок реформи виші будуть конкурувати за студента, – МОН

Хочу дещо заспокоїти усіх: на основну сесію ЗНО маски, санітайзери й дезінфектори є. А головне – люди є! Ми чекаємо вас, наші шановні абітурієнти. Хай переможе найрозумніший. Дотримуємось правил доброчесності й особистої безпеки! Вболіваю і вірю у щасливу зірку кожного.


Повернутись вверх