facebook

У Верховній Раді з’явився законопроєкт про скасування ДПА-2022: освітній обмудсмен б’є на сполох

В Україні можуть скасувати державну підсумкову атестацію (ДПА) у 2022 році для тих, хто завершує здобуття повної загальної середньої освіти. Такий законопроєкт вже отримав на розгляд комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій.

Він припускає, що проходити ДПА школярі зможуть за бажанням. Таким чином депутати хочуть запобігти поширенню COVID-19. Однак освітній омбудсмен Сергій Горбачов б’є на сполох – він проти такого кроку. OBOZREVATEL розповідає головне про законопроєкт та чому освітній омбусмен не підтримує ініціативу нардепів.

Що пропонують нардепи
10 лютого комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій отримав на розгляд законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)” (щодо окремих питань завершення 2021/2022 навчального року).

Депутати-ініціатори законопроєкту пропонують:

звільнити від ДПА здобувачів освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2021/2022 навчальному році. Тобто, 11-класників та студентів коледжів, які також мають пройти ДПА і отримати свідоцтво про повну загальну середню освіту.

дати право таки пройти ДПА, зокрема і в формі ЗНО, тим, хто виявить таке бажання.

Ухвалити таке рішення нардепи хочуть “у зв’язку із здійсненням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID19)”.

Чтайте також:  За яких умов можна призупинити дію трудового договору?

У пояснювальній записці до законороєкту також зазначається, що під час написання законопроєкту його ініціатори враховували:

складну прогнозованість епідеміологічної ситуації, пов’язаної з поширенням COVID-19;

що у 2020/2021 навчальному році частина навчання відбувалась дистанційно.

Метою і завданням ухвалення законопроєкту нардепи називають мінімізацію ризиків зараження учнів коронавірусом під час ДПА. А також “уможливлення отримання ними в установленому законодавством порядку документів про здобуття повної загальної середньої освіти”.

Нардепи прогнозують лише два наслідки ухвалення закону, обидва пов’язані з коронавірусом:

ту саму інімізацію ризиків захворювання під час проходження ДПА учнів та студентів;

забобігання подальшому поширенню COVID-19.

Освітній омбудсмен – проти. Чому
Однак освітній омбудсмен Сергій Горбачов категорично проти скасування ДПА у цьому році. У повідомленні на своєму офіційному сайті він зазначає, що у 2020-2021 роках це був вимушений крок у зв’язку з епідемічною ситуацією.

“Скасовувати третій рік поспіль цей важливий інструмент оцінювань навчальних результатів учнів базової та старшої школи, на мою думку, означає поглибити незнання щодо якості української освіти, яка від початку пандемії й так зазнала суттєвих втрат”, – вважає освітній омбудсмен.

І додає – ніхто не знає, скільки триватиме пандемія. А щорічне скасування ДПА для 11-класників, навіть якщо вони складають його в базовій школі (9 класі) – не дозволить оцінити якість знань в абсолютному вимірі та побачити об’єктивну картину знаннєвих втрат по країні.

Чтайте також:  Ніколи так не робіть: педагог та експерт з виховання дітей назвала 5 табу для батьків

“Для системи освіти важливо після кожного рівня освіти чітко знати, чому саме навчилися наші діти, де у знаннях є прогалини, щоб розуміти, що змінювати в освітній системі, змісті освіти, методиках. ДПА і є тим інструментом, який дозволяє оцінити результати, котрі ми отримали за певний період шкільного навчання”, – наголошує Сергій Горбачов.

Крім того, він звернув увагу на те, що батьки скаржаться на зниження рівня знань своїх дітей через дистанційне навчання. Причинами цього є:

нерівний доступ дітей до освіти;

відсутність або нестача комп’ютерного обладнання;

незадовільна якість інтернету або його відсутність;

психологічні особливості щодо сприйняття інформації дітьми різного віку;

незадовільна якість навчального процесу з боку деяких педагогів;

втрата мотивації до навчання здобувачами освіти.

“Наразі ні заклади освіти, ні держава не володіють інформацією про ці втрати й відповідно не можуть виробити певний план їх компенсації та компенсувати ці знання”, – каже освітній омбудсмен.

Тому він звернувся до народних депутатів та Міністерства освіти і науки із закликом ще раз ретельно зважити всі “за” і “проти” – і не скасовувати державну підсумкову атестацію у 2022 році.

Джерело.


Повернутись вверх