facebook

Чи варто притягувати до відповідальності батьків, чи навчаються їхні діти. Чи це тільки вчителі винні, що не вміють зацікавити дітей?

Чи варто притягувати до відповідальності батьків, яким байдуже, чи навчаються їхні діти дистанційно, чи заходять в Zoom, чи виконують домашні завдання? Чи це тільки вчителі винні, що не вміють зацікавити дітей?

Світлана Стельмах:

Винні всі: батьки мають забезпечити технічні можливості й контроль, діти – присутність і виконання завдань, вчителі – якість і відповідність до програми й розкладу.

Ольга Мірошникова:

Вчитель робить свою роботу. Звісно, ми пильнуємо за зміною діяльності, за пізнавальним компонентом. Але певна відповідальність батьків теж є. Насамперед, це проста бесіда про те, що відбувається. Що дистанційне навчання – тимчасове, і всі повернуться до школи, де треба буде демонструвати свої знання.

Притягати до відповідальності батьків важко, бо вони зазвичай “краще знають”, що добре для їхньої дитини. Мені дуже допомагає електронний щоденник. Я можу звернутися до кожного окремо. Ставлю примітку, бо важливий діалог.

Що в законодавстві: Відповідно до Постанови КМУ №684, від 13.09.2017 “Про затвердження Порядку ведення обліку дітей шкільного віку та учнів”, визначено порядок механізму обліку дітей шкільного віку та учнів.

Якщо учень не відвідує школу без поважних причини, батькам мають повідомити про це, оскільки саме батьки повинні забезпечити перебування учня в закладі освіти й відповідають за це. Якщо такі ситуації повторюються і є систематичними, а батьки не реагують належно, то керівництво школи має право звернутися до правоохоронних органів для притягнення батьків до відповідальності за невиконання своїх обов’язків.

Чтайте також:  Літні канікули в українських школах розпочнуться пізніше

У разі відсутності неповнолітніх учнів на заняттях протягом 10-ти робочих днів підряд із невідомих або без поважних причин заклад освіти надає відповідному територіальному органу Національної поліції та службі в справах дітей дані таких учнів для провадження діяльності, пов’язаної із захистом їхніх прав на здобуття загальної середньої освіти.

Наслідками таких ситуацій можуть бути як притягнення батьків до адміністративної відповідальності, так і позбавлення батьківських прав.

– Чи мають батьки платити за навчальну платформу, на якій дистанційно навчається їхня дитина? Чому?

Ольга Петровська:

Ні, не мають. У нас офіційно безоплатна освіта. За оплату платформ відповідають центральна влада і засновник ЗЗСО.

Ольга Мірошникова:

Я чула про такі випадки. Як на мене, має бути державна підтримка. Якщо держава не має власної потужної платформи, то варто було би державним коштом оплатити акаунти для шкіл. У будь-якому випадку – це проблема школи й держави. Не варто її перекладати на батьківський гаманець. Це як із “друкованими зошитами” – часто батьки платять, не розглянувши альтернативи.

Що в законодавстві:

Згідно з законом “Про повну загальну середню освіту“, в Україні безоплатна повна загальна середня освіта (тобто громадяни вже заплатили за неї податками).

Чтайте також:  Ніколи так не робіть: педагог та експерт з виховання дітей назвала 5 табу для батьків

Окрім того, у статті 11 у пункті 7 написано: “Державні та комунальні заклади освіти реалізують освітні програми за кошти державного, місцевих бюджетів, інших джерел, не заборонених законодавством, і не можуть реалізовувати чи забезпечувати (повністю або частково) свої освітні програми за кошти батьків та/або учнів”.

 

Джерело.


Повернутись вверх