facebook

Чи має право вчитель під час дистанційного навчання ставити “2” дитині, якщо її не було на уроці з об’єктивних причин?

Чи має право вчитель під час дистанційного навчання ставити “2” дитині, якщо її не було на уроці з об’єктивних причин?

Світлана Стельмах, вчителька історії та громадянської освіти Херсонського академічного ліцею імені Олега Мішукова, класна керівниця 11 класу:

Ні. По-перше, об’єктивна причина – це поважна причина. По-друге, як можна поставити “2” відсутньому? У клітинці журналу стоїть “н”.

Ольга Мірошникова, вчителька Школи І-ІІІ ступенів №294 Деснянського району Києва:

Учитель однозначно не має права ставити “2”. По-перше, двійку теж треба заробити. Це оцінка, а не батіг. Крім того, під час навчання в школі вчитель не виставляє двійки всім відсутнім. Краще вести облік присутності на онлайн-уроках. Якщо дитина відсутня 3 уроки поспіль, я телефоную батькам, щоби дізнатись причину.

Ольга Петровська, заступниця директора Новопетрівської ЗОШ І-ІІ ступенів №3:

Ні, під час дистанційного навчання відповідальність за присутність на уроці покладається на сім’ю. Якщо дитина не відвідує уроки, сім’я зобов‘язана допомогти дитині опрацювати поданий матеріал.

Що в законодавстві:

Відповідно до Постанови КМУ “Про затвердження Порядку ведення обліку дітей шкільного віку та учнів”, якщо учня немає на одному чи на кількох уроках чи протягом усього навчального дня (кількох днів), заклад освіти повинен мати інформацію про причини відсутності. Такими причинами можуть бути: хвороба, сімейні обставини, візит до лікаря, лікування в санаторії, візит до військкомату чи інших органів державної влади або самоврядування тощо.

Чтайте також:  Предметів стане менше, репетиторів – теж. Стало відомо нові подробиці реформи старшої школи в Україні

Причини відсутності учня на заняттях підтверджуються медичною довідкою закладу охорони здоров’я або письмовим поясненням батьків (одного з батьків) учня чи інших законних представників (для учнів, які не досягли повноліття) або учня (для повнолітніх учнів), що зберігаються в його особовій справі протягом навчального року.

Чи може вчитель поставити “2” через те, що учню не вдалося виконати завдання з технічних причин?
Світлана Стельмах:

Ні, дається друга спроба, або якщо причина так і не вирішена, то учня можна оцінити в режимі офлайн (коли зустрінемося). Але я, на жаль, часто чую скарги дітей, що через технічні причини їх оцінюють негативно.

Ольга Мірошникова:

Сьогодні вперше за всі періоди дистанційки в моєму будинку зник інтернет. Це сталося за 5 хвилин до кінця онлайн-уроку. То що, мені тепер бути без зарплати в цьому місяці? Ні, ставити двійки за технічні несправності недопустимо. Це порушення критеріїв оцінювання. Має бути налаштований діалог.

З досвіду: коли таке трапляється, дитина одразу виходить на зв’язок зі мною й повідомляє про технічні неполадки. Якщо це повторюється, прошу батьків налагодити технічні можливості дитини.

Джерело.


Повернутись вверх