facebook

Вчителям пообіцяли підвищення зарплат але грошей на це немає

Вчителям пообіцяли підвищення зарплат але грошей на це немає

АВТОР: Ольга ОХРИМЕНКО
ДЖЕРЕЛО: «ФАКТИ»

Відчутного підвищення зарплат педагогів, швидше за все, доведеться почекати до 2023 року. В поточному році на свою частку фінансового «пирога» претендують не тільки вчителі, а й інші бюджетники, наприклад, лікарі, а також пенсіонери, що зачекалися підвищення виплат. Крім того, вчителів в Україні дуже багато, а отже, і підвищення зарплати зараз може стати непосильним навантаженням для бюджету.

За підрахунками нардепа від провладної фракції Юлії Гришиної, перегляд зарплат вчителям вимагатиме додаткових сотень мільярдів гривень.

«Тільки вчителів в Україні налічується близько 440 тисяч. А ще є дитячі садки, профтехосвіта, а також вищі навчальні заклади. У нас величезна кількість працівників освіти. Щоб привести заробітну плату у відповідність до вимог закону про освіту, нам потрібні сотні мільярдів гривень. Це величезні суми», — заявила Гришина.

Певну виплату вчителям обіцяють зробити до 1 вересня 2022 року, але якою буде сума, поки що не зрозуміло. «Підтвердив президент, що до 1 вересня зробимо подарунок працівникам сфери освіти. У якому розмірі — побачимо», — каже нардеп.

За оцінками Гришиної, на сьогодні ситуація із зарплатами освітянам дуже тривожна. Максимальна зарплата, яку отримує вчитель вищої категорії — це 13700 гривень. Це нижче за середню заробітну плату в країні (17 тис. гривень)“, — порахувала депутат.

Чтайте також:  Оновлений Калькулятор зарплати вчителя 2024: яку суму отримуєте ви?

Джерело.


Повернутись вверх