facebook

Не тільки вік, а й професіоналізм і креатність вчителя підвищують інтерес до навчання: результати опитування

Не тільки вік, а й професіоналізм і креатність вчителя підвищують інтерес до навчання: результати опитування

Інформує Всеосвіта.

Вчителі старшого віку схильні до більш усталеного викладання матеріалу, тоді як молоді спеціалісти не бояться експериментувати й застосовувати новітні технології у навчанні.

Автори дослідження щодо забезпечення підготовки педагогічних працівників Training Assessment Project, що було проведено в межах глобальної програми Світового банку в галузі освіти «Системний підхід до покращення освітніх результатів», зазначають, що інтерес до навчання в учнів підвищується саме завдяки новаторським підходам до викладання, які застосовують молоді вчителі, а також дружньому ставленню до вихованців, підтримці тощо.

«Всеосвіта» провела опитування, щоб дізнатись думку батьків і вчителів, чи справді вік вчителя має значення для підвищення інтересу до навчання в учнів.

57% респондентів відповіли «так» – вони переконані, що вік вчителя має неабияке значення у навчанні школярів. 43% опитаних вважають, що вік освітянина не має значення для підвищення зацікавленості школярів, якщо вчитель цікаво, креативно та компетентно подає матеріал.

«НІ»
Більшість респондентів вважають, що вік вчителя не впливає на зацікавленість дітей у навчанні.

Це залежить від особистості вчителя. Треба просто бути вчителем від бога, як-то кажуть. А зараз серед молоді, на превеликий жаль, таких мало, – прокоментувала власну відповідь одна з респонденток.

Чтайте також:  Позапланові перевірки шкіл і садочків в Україні: голова ДСЯО натякнув, кому готуватись і що їх чекає

Вік вчителя впливає лише на вчителя. Якщо вчитель любить свою роботу, то він і розвивається, і викладає цікаво, і діти в нього гарно вчитимуться, аргументує свою точку зору інша респондентка.

Тішить одноголосна думка освітян і батьків, які вважають, що новаторські підходи до викладання з успіхом використовують також і деякі вчителі поважного віку. І навпаки, молоді педагоги часом не здатні пояснити матеріал. Тому, на думку опитуваних, має значення не вік, а професіоналізм.

«ТАК»
Трохи більше ніж половина респондентів вважають, що молодий вчитель завдяки харизмі, сміливості та інноваційності викладання може краще зацікавити учнів.

Не дарма кажуть, що вчителем потрібно народитись. Які б підходи вчитель не шукав, якщо людина нецікава, а таких зараз багато, то і вчити його предмет дитина не буде. Я сама педагог. Навчалась на «відмінно» практично за всіма предметами, але були й такі, на які йти зовсім не хотілося, – прокоментувала свою точку зору одна з респонденток.

В цілому, більшість респондентів, які взяли участь у голосуванні, схиляються до думки, що основна проблема – не у віці, а у ставленні педагога до своєї діяльності, його прагненні до професійного розвитку. Адже вчитель, який готовий розвиватися, вивчати нове й експериментувати заради ефективнішого результату, формує в учня зацікавленість і справжню жагу до знань.

Чтайте також:  "Працюю 31 годину на тиждень": молода вчителька розсекретила свою зарплату

Джерело.


Повернутись вверх