facebook

Алгоритм дій під час нетипової поведінки дитини: які запитання ставити та що говорити

Алгоритм дій під час нетипової поведінки дитини: які запитання ставити та що говорити

Інформує Всеосвіта.

У шкільному та буденному житті відбуваються різні події, саме тому необхідно вміти вчасно та правильно відреагувати на нестандартні ситуації.

Настрій дитини, її емоційний стан та коло друзів змінюються з неймовірною швидкістю. Проаналізуємо конкретні ситуації та дізнаємось про те, які запитання необхідно поставити дорослому, щоб продемонструвати дитині своє розуміння й підтримку. Пам’ятаймо, що наша реакція на ті чи ті життєві випадки впливає на сприйняття дитиною власних негараздів.

Тож що допоможе створити психологічно-стабільну атмосферу в конкретний момент життя дитини?

СИТУАЦІЯ: бувають випадки, коли дитина відчуває стрес, їй здається, що вона сама в цілому світі, ніхто не розуміє її почуття. Дитина може усамітнюватись, менше спілкуватись з однолітками та дорослими, плакати без наявних на те причин.

Запитання дитині: Ти боїшся? Тобі страшно? Ти наляканий?

Варіанти відповідей та дій дорослого:

Дай мені свою руку.

Можеш мене міцно обійняти.

Здолаємо це відчуття разом.

Створення ситуації емоційної підтримки, розуміння почуттів дитини сприяє налагодженню контакту між нею та дорослим.

СИТУАЦІЯ: дитина не проявляє активності, без ініціативи вступає у діалог, колективні ігри. Відсутня внутрішня мотивація досягти певного результату.

Чтайте також:  На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Запитання дитині: Ти сумуєш? Де твоя посмішка? Що з настроєм?

Варіанти відповідей та дій дорослого:

Йди до мене!

Посидь поруч зі мною.

Поговорімо про це.

Створення ситуації зацікавленості. Запропонуйте дитині гру у «Клас»: перевтільтеся у різних персонажів й спробуйте розіграти певну ситуацію. Така діяльність допоможе краще зрозуміти внутрішній стан дитини та спланувати етапи розв’язання проблеми.

СИТУАЦІЯ: невідмінний атрибут активності дитини – ігри у колективі, вдома, на подвір’ї, а разом з тим – збиті колінця, синці та подряпини. Не завжди необхідно гучно кричати, коли побачили, що дитина впала, або забилася.

Запитання дитині: Тобі боляче? Щось болить? Сильно забився/лася? Чому сльози?

Варіанти відповідей та дій дорослого:

Я хочу тебе пожаліти.

Віддай мені трохи свого болю.

Заспокойся та розповідай.

Я допоможу тобі.

Створення ситуації емпатії. Не намагайтесь одразу бігти за «кривдником», якщо була суперечка між дітьми. Дайте час заспокоїтись, проявіть співчуття, допоможіть фізично. Лише потім обговоріть ситуацію, проаналізуйте, хто правий, а хто винний, проведіть відповідну розмову.

СИТУАЦІЯ: булінг у дитячому колективі.

Запитання дитині: З тебе кепкують? Хтось ображає? Однокласник/друг знущається?

Варіанти відповідей та дій дорослого:

Ти у будь-який час можеш звернутись по допомогу до дорослих.

Чтайте також:  Вчителька початкових класів за допомогою пластирів пояснила дітям, що таке справедливість, і стала зіркою мережі

Ніхто не повинен терпіти образи.

Приховувати такі ситуації небезпечно.

Не мовчи та допоможи іншим уникнути подібного ставлення.

Я завжди зможу тебе підтримати.

Ти маєш право не товаришувати/уникати спілкування з кривдником.

Говори, коли тобі неприємно.

Створення ситуації довіри. Щоб дитина почала щиро відповідати на ваші запитання, необхідно пояснити, що терпіти образи неприпустимо для будь-кого, що кожен має право на толерантне ставлення та повагу до інших членів суспільства.

Коли дитина відчуватиме, що рівень довіри між вами встановлений, проговоріть ситуацію без імен. Можливо, дитині буде простіше вести розповідь від імені казкового героя чи абсолютно іншої людини – це нормальна поведінка у подібній ситуації. Не перебивайте, дайте змогу поділитись емоціями. Після того як дитина закінчить монолог, запитайте, чи можна задати уточнюючи запитання.

Вчителю та батькам необхідно постійно підтримувати рівень довірливих стосунків під час спілкування, адже багато проблем можна попередити та запобігти неприємним ситуаціям.

Джерело.


Повернутись вверх