facebook

Дистанційна освіта: неминуче зло або додаткові можливості?

Дистанційна освіта: неминуче зло або додаткові можливості?

Школи на дистанційному навчанні – це очевидне випробування як для вчителів і учнів, так і для батьків. Якщо виші, компанії хоч і не в такому обсязі як нині, але використовували формати дистанційного навчання, комунікації чи роботи в докороновірусну епоху, школи були поза форматом дистанційної взаємодії учня і вчителя. Складнощі в організації та низька ефективність шкільного дистанційного навчання на початку епідемії, призвели до стійкого сприйняття дистанційного навчання як синоніму проблем.
Але дистанційне навчання може бути вирішенням поточних важливих питань комунікації, навчання або інструментом розширення можливостей. Наведу приклад. Компанії, які мають великий штат працівників, високу плинність кадрів і потребу в постійному навчанні новачків або підвищенні кваліфікації вже працюючих співробітників, активно використовують для своїх потреб дистанційне навчання. Розміщення навчальних відео, тестів, інструкцій, на платформі дистанційного навчання дають змогу донести потрібну інформацію до великої кількість працівників в короткі терміни, при цьому суттєво скорочуючи витрати на організацію процесу навчання. І тут, насправді, важливу роль відіграє не якість картинки чи звуку, а практична спрямованість матеріалу, і те, наскільки подання матеріалу є доречним саме в такому форматі саме для такої аудиторії.
Дистанційне навчання суттєво розширює географію і можливості для збільшення кількості тих, хто навчається, у великому місті – це ще й економія часу. Очевидно, що ви можете пройти дистанційне навчання будь-де і будь-коли, не витрачаючи час на дорогу до місця проведення навчання. Для тренінгових центрів – экономія на оренді.
Ці плюси дистанційного навчання мають одну особливість – вони стосуються дорослих. З дітьми складніше. В шкільному навчанні – багато предметів, є своя чітко регламентована програма і методика, для різних предметів – різний підхід, свої особливості в організації, зокрема в обмеженні часу безперервної роботи дітей за комп’ютером або планшетом, мотивація учнів, яка в вочевидь не така, як у дорослих.

Чтайте також:  25-річний вчитель із Києва озвучив несподівану причину, чому молоді педагоги не йдуть працювати в школу

Щоб шкільне дистанційне навчання було успішним потрібно, щоб зійшлися в єдине ціле багато факторів:

  • технічне оснащення як в учнів, так і в учителів;
  • доступ до інтернету;
  • правильно вибрані форми комунікації з урахуванням віку дітей та предметів;
  • ефективна система дистанційного навчання. Найкраще, якщо це повноцінна, адаптована під конкретну школу і її особливості, платформа, спільна і єдина для всіх предметів у школі, щоб учням не доводилося переключатися між різними ресурсами;
  • інструменти дистанційного навчання (видеоуроки, тести, іт.п.);
  • організація самого навчання з урахуванням потреб у перервах, зниження концентрації уваги;
  • система комунікації з батьками в умовах дистанційного навчання тощо.

Думаю, що цей перелік факторів не є остаточним, до нього можна додати чимало інших.
Узагальнено можна сказати, що ефективне дистанційне навчання можливе лише за умов комплексної підготовки до нього.

Юлія Зима, доцент, кандидат економічних наук, кураторка Тренінгового центру «Вчительська»

Джерело.


Повернутись вверх