facebook

П’ять вправ для розвитку креативного мислення

П’ять вправ для розвитку креативного мислення

Інформує Всеосвіта.

Як навчити мислити поза шаблонами.

Що відрізняє успішну людину від пересічної – хороша пам’ять, знання, досвід? Навряд чи! Звісно, усе це важливо, однак у нинішньому швидкоплинному світі на перший план виходять зовсім інші якості. Знання та досвід – важливі, однак зважаючи на те, що зараз практично будь-яку інформацію можна знайти у мережі інтернет в кілька кліків, їх замало. Значно важливіші кмітливість та креативність.

Уміння нестандартно мислити та вирішувати повсякденні завдання поза шаблоном – запорука успішності. Саме напрацюванню цих навичок сучасна школа має приділяти додаткову увагу.

Пропонуємо кілька вправ, які обов’язково стануть у пригоді, як для роботи зі школярами, так і для розвитку власних творчих навичок.

Вправа «Навпаки»
Подібне систематичне тренування привчає мозок аналізувати інформацію поза звичним шаблоном. Ця навичка допомагає швидко знаходити альтернативні способи вирішення проблемних ситуацій у разі їхнього виникнення.

Принцип виконання: Спершу запропонуйте учням читати певні слова, фрази, а згодом і речення навпаки. Потім підвищить складність та запропонуйте визначити на слух слова, сказані вами навпаки.

Для поступового напрацювання навички можна виконувати вправу в кілька етапів, поступово підвищуючи її складність.

Вправа «Перестановка літер»
Виконуючи подібні вправи можна напрацювати навичку швидко знаходити прихований сенс та зчитувати значення, що здаються незрозумілими на перший погляд.

Принцип виконання: Запропонуйте учням уважно поглянути на безладну перестановку літер та назвати змістовне слово.

Анаграми можна створювати як власноруч, так і за допомогою спеціального  безкоштовного генератора.

Використання електронного генератора для створення заготовок для учнів дозволить суттєво зекономити ваш час, а також вбереже від допущення помилок через неуважність.

Через певний час можна запропоновувати учням розшифровувати цілий текст, що складений за принципом анаграм. Наприклад ось так:

Різновид подібних завдань – філворди. Їхній сенс полягає у тому, щоб виокремити із суцільних букв окремі слова.

Наприклад:

Філворди, також як і анаграми, можна створювати як власноруч, так і за допомогою спеціального безкоштовного генератора.

Вправа «Я художник, я так бачу»
Ця вправа розвиває фантазію, а також навичку бачите незвичне у буденному.

Принцип виконання: Запропонуйте учням зобразити певні абстрактні слова, зміст певних понять чи термінів та пояснити сенс власної ілюстрації.

Таку вправу можна провести у якості змагання між окремими групами учнів. Завдання школярів – створити ілюстрацію найбільш влучну за змістом, а також відгадати, що саме зобразила команда суперників.

Вправа «Як пов’язати несумісне»
Ця вправа розвиває навичку вигадувати нестандартні ідеї.

Принцип виконання: Надайте учням будь-які два слова, які жодним чином не пов’язані між собою на перший погляд. Запропонуйте вигадати по 3 ознаки подібности та відмінності між ними, а також скласти кілька змістовних речень, в яких ці обидва слова обов’язково фігуруватимуть.

Наприклад, оберемо слова «камінь» та «ножиці». Відмінності – ножиці завжди мають чітку форму та конфігурацію, а камінь ні; при нагріванні ножиці остигають швидко, а камінь повільно; ножиці створені штучно, а камінь зазвичай має природне походження.

Подібне – обидва предмети можна використовувати як знаряддя праці; ножиці створені з металу, якщо камінь – магматична порода, то з нього також можна виплавити метал; при їхній взаємодії можна трансформувати будь-який з цих двох предметів.

Речення: «Наталя сиділа на камені на березі моря та старанно вирізала малюнки із журналу». «Ножиці геть затупилися, тому Сергій їх погострив спеціальним каменем» та інше.

Вправа «А що було б…»
Ця вправа дозволяє напрацювати вміння сприймання та аналізу інформації поза звичних меж. ЇЇ використання активізує творче мислення та фантазію.

Таку вправу можна виконувати індивідуально, в парах, групами у процесі змагання, а також у форматі «мозкового штурму» для учнів усього класу.

Принцип виконання: Запропонуйте школярам пофантазувати, щоб було, якби звичні процеси та явищі були влаштовані зовсім по-іншому.

Наприклад, уявімо ситуацію, якби люди вміли літати; як би змінився наш світ, якби не було сили тяжіння; як би вплинула на наше повсякденне життя здатність мозку запам’ятовувати та відтворювати абсолютно все, що відбувалося з кожним із нас протягом усього життя та інше.

Креативне мислення – не вроджена особливість обраних. Перш за все, це навичка, яку доклавши відповідних зусиль, може розвинути кожен!

 

Джерело.


Повернутись вверх