facebook

Учні повернулися до шкіл: яким буде навчання після канікул та де діти досі відпочивають

Учні повернулися до шкіл: яким буде навчання після канікул та де діти досі відпочивають

Школи відновлюють навчання після зимових канікул. Вже 10 січня учні в багатьох містах знову сіли за парти.

Школярі вийшли на навчання
Більшість школярів вже повернулися до навчання після канікул. Зимовий відпочинок тривав два тижні – з 25 грудня до 9 січня включно.

Тож у понеділок, 10 січня школярі знову сіли за парти. Майже у всіх регіонах навчання розпочалося в очному режимі.

Лише в Ізмаїлі Одеської області учні вийшли з зимових канікул на дистанційку. Онлайн-навчання для всіх шкіл міста запровадили через високу захворюваність дітей.

В яких містах учні вже повернулися до навчання:

Львів (80% шкіл міста)
Київ
Харків
Рівне
Кропивницький
Полтава
Хмельницький
Чернігів
Волинь
Суми
Дніпро
Кривий Ріг
Де учні досі відпочивають
Є школи, де зимові канікули стартували 30 чи навіть 31 грудня. Проте для деяких дітей відпочинок скоротили. Так, найкоротші триватимуть лише 9 днів (замість 16 рекомендованих МОН). А в деяких містах діти досі відпочивають:

Івано-Франківськ – учні пішли на канікули 31 грудня, тож відпочиватимуть діти до 16 січня. Навчання розпочнеться з понеділка, 17 січня.
Житомир – у місті діти також відпочиватимуть до 16 січня. За парти школярі сядуть у понеділок, 17 січня.
Львів – 20% шкіл міста розпочали канікули пізніше, тож цього тижня діти ще відпочивають. Коли учні повертаються до навчання – читайте перелік за посиланням.
Яким буде навчання після канікул
Наразі майже всі області в Україні перебувають у червоній зоні карантину, тож у школах дотримуються відповідних правил безпеки.

Чтайте також:  На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Які правила діють у школах? Навчання проходить в очній формі, але з дотриманням правил карантину. Зокрема,

Можуть працювати лише вакциновані від коронавірусу педагоги.
У приміщеннях навчальних закладів санітарний режим. Так, на перервах учні повинні носити маски.
До шкіл та садків не пускатимуть батьків та інших людей, які не мають відношення до навчального процесу.
Дітям у жовтій зоні заборонено відвідувати школи, якщо понад 50% учнів та працівників на самоізоляції через контакт із COVID-пацієнтами.
Заклади освіти, окрім садочків та початкових шкіл, можуть працювати лише за наявності 80% вакцинованого хоча б однією дозою персоналу. Інакше школа повинна перейти на дистанційку.
Що відомо про весняні канікули
Весняні канікули цього року заплановані на тиждень з 28 березня по 3 квітня. Але експерти кажуть, що вони можуть бути непередбачуваними, оскільки міжсезоння – це “улюблений” час коронавірусу, і саме восени та навесні він найпотужніше атакує країну. Тож, ймовірно, навесні COVID-19 може вдарити з новою силою і штамами.

Додамо, що на дати весняних канікул можуть вплинути форс-мажори, зокрема, високий рівень захворюваності на COVID-19, грип, ГРВІ, проблеми з опаленням. Посунути канікули можуть і заради зручності. У МОН кажуть, що школи наділені автономією і можуть самі визначати дати канікул.

Чтайте також:  Повістка разом з дипломом? Деяких студентів влітку можуть чекати «сюрпризи» від ТЦК

Тож точно можна сказати зараз лише одне – весняні канікули будуть, але у які конкретно числа, залежатиме від того, чи буде в Україні нова хвиля коронавірусу і що вирішуватимуть щодо відпочинку для школярів на місцях.

Якими були весняні канікули минулого року? Школи у багатьох областях змінили дати весняних канікул у 2021. До прикладу, учні деяких міст Київської, Івано-Франківської, Чернівецької, Житомирської та інших областей почали відпочивати з 9 березня. Канікули в них тривали до 14 березня включно. Також деякі школи через збільшення випадків захворювання на COVID-19 ввели двотижневі канікули для дітей.

Регіони можуть продовжити навчання на літо
У деяких містах вже анонсували уроки у червні. Так, через тритижневі осінні канікули у Харкові вирішили, що навчальний рік має тривати до 3 червня замість 27 травня. “Ми додамо один тиждень до навчального року”, – зазначили у департаменті освіти міста.

У Львові та області восени відпочивали не три тижні, а два. Але теж думають продовжити навчальний рік, передає видання Tvoemisto.tv.

Оскільки осінні канікули через пандемію були дещо довшими – два тижні замість одного. Цілком ймовірно, що наші діти влітку будуть вчитися довше, тобто у червні,– пояснила начальниця департаменту освіти Львівської ОДА Ірина Сислюк.

Чтайте також:  Нова реформа освіти — від чого залежить, чи закриють школу в селі

Тож поки схоже на те, що деякі школярі вчитимуться влітку. Питання в тому, де саме і скільки. Ми будемо повідомляти, як тільки в регіонах з’явиться інформація про продовження навчання у червні.

Коронавірус в Україні! За минулу добу, 9 січня, в країні зафіксували майже 2 тисячі нових хворих на COVID-19, серед них 94 дитини. На жаль, за день 86 інфікованих померли, натомість одужали 3,5 тисячі людей.

За весь час пандемії в Україні зафіксували 3 704 442 хворих на COVID-19. З них 3,5 мільйона одужали, але недуга забрала життя 97 325 громадян.

Джерело.


Повернутись вверх