facebook

5 сценаріїв того, як може змінитись освіта до 2030 року

5 сценаріїв того, як може змінитись освіта до 2030 року

До 2030 року освіта може взагалі не змінитись, а може змінитись кардинально. Експерти світової платформи аналізу ринку впливу HolonIQ розглядають п’ять можливих сценаріїв розвитку сфери. Один із найбільш сміливих – освітня робореволюція.

Джерело:HolonIQ

Як технології вплинуть на навчанні, чи залишаться актуальними традиційні школи та університети та як змінюватимуться вимоги до вчителів – читайте головні прогнози екмпертів HolonIQ.

5 сценаріїв, як може змінитися освіта до 2030
Сценарій № 1: освіта по-старому
Експерти прогнозують, що країни з розвиненою економікою переживатимуть демографічну кризу. Їм бракуватиме робочої сили, тож зросте попит на освічених працівників із країн, що розвиваються.

Якою буде освіта за такого сценарію:

  • Традиційні заклади освіти лишаться, але вони стануть більш технологічними. Запит буде на ті виші, де студенти зможуть швидко отримати прикладні навички для нових або технологізованих індустрій.
  • Шкільна освіта та формальна вища освіта будуть лишатися дорогими, але брак інновацій у сфері все одно буде відчутним. Тому інвестори підтримуватимуть альтернативні моделі навчання.
  • Триватиме зростання попиту на англійську мову.

Сценарій № 2: регіональне піднесення
За словами фахівців, регіональна інтеграція між країнами, що розвиваються, стане інтенсивнішою. Вони об’єднватимуться, щоб разом вирішувати унікальні регіональні проблеми та водночас зберегти свої культурні особливості.

Чтайте також:  "Вам потрібна школа чи освіта?" Відставання сільських учнів, роль майбутніх ліцеїв і те, для чого вчити таблицю множення

Якою буде освіта за такого сценарію:

  • Країни будуть узгоджувати свої навчальні програми, ділитись навчальними ресурсами. Будуть визнавати у своїх регіонах кваліфікацію вчителів, створять мережі для їхнього професійного розвитку, зокрема програми обміну.
  • Країни Азії, Африки та Близького Сходу сформують найбільше альянсів – таким чином вони боротимуться з “відтоком мізків” на Захід. Завдяки цьому у країнах покращиться якість освіти та з’являться більше перспективних робочих місць.
  • Формат змішаного навчання (офлайн та онлайн) ставатиме все популярнішим в межах регіонів.

Сценарій № 3: глобальні гіганти
Експерти вважають, що глобалізація посилиться. Виші об’єднуються, щоб змагатися з мегаорганізаціями на глобальному освітньому ринку. Звичною стає “освіта без кордонів”, яка відповідає запиту на мобільність і технологічність у навчанні.

Якою буде освіта за такого сценарію:

  • Учні та студенти в країнах, що розвиваються, навчатимуться здебільшого через смартфони. Кордони між освітою та технологіями розмиваються все більше.
  • Все менше людей хотітимуть вчитися у звичайних університетах. Похвалитися студентами зможуть лише ті виші, що розвиватимуть інновації та власний бренд.
  • У школах навчання зміниться – воно буде максимально технологізованим і персоналізованим. Батьки та вчителі зможуть отримувати інформацію про результати учнів у реальному часі через ґаджети.

Сценарій № 4: рівний рівному, або P2P
Взаємозв’язок між людьми зросте завдяки технологіям, а от рівень довіри до інституцій – знизиться. Зросте попит на альтернативне навчання.

Чтайте також:  У МОН розробили вимоги до випускників педагогічних вишів

Якою буде освіта за такого сценарію:

  • Ведучим у навчанні стане персональний обмін знаннями онлайн між рівними (peer to peer, або P2P). Це модель мережевого навчання, коли учасники навчального процесу вчать одне одного. На зміну вертикальній моделі “викладач – студент” приходить горизонтальна “студент – студент”.
  • Відіграватимуть важливу роль “мікрозавдання” – регулярне навчання, інтегроване в щоденну рутину.
  • Діти продовжать навчатись у класах, навчальні плани лишаться незмінними. Однак зросте роль глобальних платформ з рекомендаціями, рейтингами та перекладами матеріалів.
  • Сертифікати про завершення якихось курсів та програм стануть популярнішими за дипломи. Студенти самі обиратимуть, які знання та навички здобувати, а не орієнтуватимуться на університетську програму.

Сценарій № 5: освітня робореволюція
Фахівці стверджують, що економічно розвинені країни послуговуватимуться штучним інтелектом, щоб компенсувати брак робочої сили в багатьох галузях промисловості. Все більше рутинних завдань автоматизуються.

Якою буде освіта за такого сценарію:

  • Більшість дорослих матимуть тренерів онлайн – віртуальних репетиторів, менторів, учителів. Такі викладачі спиратимуться в організації занять на прогрес, вподобання і побажання своїх студентів.
  • Університети персоналізуватимуть освіту для своїх студентів. На вимогу вони надаватимуть експертизу та сприятимуть обміну знаннями в спільноті.
  • Шкільні вчителі матимуть віртуальних асистентів, щоб стежити за навчальним прогресом дітей та ефективністю програми. А ще стежити за відвідуваністю, виставляти оцінки за тести. Вчитель зможе максимум уваги приділяти саме викладанню.
Чтайте також:  «Міністерство прямо закликало батьків до війни з учителями». — Ігор Лікарчук

До слова, раніше дослідження показало, що онлайн-навчання спонукало українських школярів більше займатися спортом та хобі. Водночас кожен другий учень хоче вчитися все ж за партою, а не комп’ютером.

Хоча понад половина українців негативно ставиться до дистанційного навчання. Порівняно з минулим роком, зросла і кількість тих, хто вважає онлайн-навчання небезпечним для психіки дітей.

 

Джерело.


Повернутись вверх