facebook

Профспілка засудила заяву Мінфіну про “занадто” велику кількість вчителів

Такі заяви характеризують політику знищення закладів загальної середньої освіти, особливо у сільській місцевості, зазначила Профспілка.


Декілька днів тому заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев зазначив, що вчителів в Україні на 36 000 більше, ніж потрібно. Тому необхідно оптимізувати шкільну мережу. Інформацію, озвучену заступником, бурхливо сприйняли в суспільстві, а Профспілка працівників освіти та науки України засудила заяву про “зайву” чисельність” учителів:

Члени Профспілки працівників освіти й науки обурені цими заявами та висловлюють категоричний протест щодо такої позиції, маючи для того конституційні та законодавчі підстави.

Профспілка посилається на Конституцію Україну:

Стаття 53 Конституції України гарантує право кожному на освіту. Держава забезпечує доступність і безоплатність повної загальної середньої освіти в комунальних навчальних закладах, а також її розвиток.

Статтею 8 Конституції в Україні визнається принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

Згідно зі статтею 5 Закону України “Про освіту” державну політику у сфері освіти визначає Верховна Рада України, а реалізують Кабінет Міністрів України, центральні органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування. Освіта є державним пріоритетом, що забезпечує інноваційний, соціально-економічний і культурний розвиток суспільства.

Чтайте також:  З якими викликами зіштовхнулася спеціальна освіта в Україні: що кажуть вчителі та які плани змін є в МОН

Також Профспілка заявила, що фінансування освіти є інвестицією в людський потенціал, сталий розвиток суспільства і держави:

Відповідно до статті 78 Закону “Про освіту” держава забезпечує асигнування на освіту в розмірі не менше ніж 7 відсотків валового внутрішнього продукту, а фактично цей показник становить 5,7%.

Згідно зі статтею 61, розміри посадових окладів педагогічних працівників найнижчої кваліфікації мають становити не менше 3 мінімальних заробітних плат, а фактично не сягає навіть розміру мінімальної заробітної плати.

Профспілка зазначає, що норми законодавства мають бути реалізовані через створені державою органи влади та у розмірах, які визначені та закріплені в законах, а заяви про “зайвих вчителів” виглядають цинічно:

Тому більш, ніж цинічними, виглядають заяви про “зайвих” вчителів, кількість ставок яких фактично визначається за державними стандартами та законодавчо встановленою наповнюваністю класів. Такими ж цинічними і дискримінаційними є заяви про підвищення заробітної плати вчителів за рахунок звільнення вчителів пенсійного віку, “перегляду” діючих умов оплати праці педагогічних працівників з метою “оптимізації” діючих підвищень, надбавок і доплат.

За словами Профспілки, безпідставними та такими, що не відповідають законодавству, є наміри “оптимізувати” мережу шкіл, припинення фінансування за рахунок освітньої субвенції шкіл з малою кількістю учнів а також підвищення розрахункової наповнюваності класів під час розрахунку освітньої субвенції. Такі заяви характеризують політику знищення закладів загальної середньої освіти, особливо у сільській місцевості:

Чтайте також:  Які надбавки до зарплати зможуть отримати вчителі в Україні в 2024 році

Профспілка неодноразово заявляла про неприпустимість звільнення вчителів після досягнення ними пенсійного віку та укладання з ними строкового договору терміном на один рік, що всупереч Конституції України, Кодексу законів про працю країни, Законам України “Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні” та “Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні”, що відбулося вже з 1 липня.

Профспілка працівників освіти і науки України засуджує такі заяви та закликає органи законодавчої та виконавчої влади забезпечити дотримання гарантій, визначених Конституцією України та норм Законів України щодо трудових прав вчителів та інших працівників освіти, зокрема й пенсіонерів, забезпечення доступності та безоплатності повної загальної середньої освіти та її розвиток:

Лише реальне визнання освіти пріоритетною галуззю є основою економічного розвитку суспільства, створенням передумов для всебічної модернізації держави на європейських засадах.

Джерело.


Повернутись вверх