facebook

Збирала тисячі гривень: у садочку Києва мами повстали проти голови батьківського комітету

Збирала тисячі гривень: у садочку Києва мами повстали проти голови батьківського комітету

У дитячому садочку №681 в Святошинському районі Києва спалахнув скандал через побори. Там голова батьківського комітету в одній групі постійно вимагала здавати гроші.

Джерело:фейсбук-спільнота “Батьки SOS”

За минулий рік “набігло” понад 50 тисяч гривень за одну дитину. Голова батьківського комітету відмовилася давати звіти про витрати грошей з фонду іншим батькам.

Що сталось у садочку
Марина Богдан розповіла, що її донька ходить до садочка №681 у Святошинському районі Києва. У них був батьківський комітет, до якого належала лише одна жінка.

Кожного місяця вона просила батьків здати якісь гроші, а витрачала їх на власний розсуд.

Але помилка була в тому, що за минулий навчальний рік жодного разу ніхто з батьків не запросив звіт, хоча загалом за рік батьки здали понад 50 тисяч гривень (на ремонт групи та щомісячно у фонд),– пояснила мама.

У травні у батьківський чат у соцмережах прийшло повідомлення, що у фонді групи мінус 2 тисячі гривень, тож треба знову здавати гроші. Це обурило Марину Богдан і вона почала з’ясовувати, куди голова батьківського комітету витрачає гроші. І через це почався скандал.

Чтайте також:  Українська вчителька запропонувала скасувати похвальні листи в початковій школі: нагороди треба давати всім

П’ять тисяч на подарунки
За її словами, на початку цього навчального року голова батьківського комітету запропонувала внести:

до фонду групи – 200 гривень;
на канцелярію та зошити для підготовки до школи – 300 гривень;
на привітання педагогів садочку зі святом працівників дошкілля – 5 тисяч гривень.
Аргумент голова батьківського комітету навела такий: “Моя дитина в садочку проводить 80% свого часу… Я хочу, щоб їй було весело, щоб її зустрічали вихователі з гарним настроєм. І якщо для цього треба привітати весь педколектив на 5 тисяч гривень, то я вважаю, що це треба зробити!”.

Скандал, образи, приниження
Марина Богдан не погодилась вносити таку велику суму, і внесла тільки ту частину, яка мала йти на потреби її дитини.

Але оскільки жінка здала не всю суму, голова батьківського комітету прийшла у групу і попросила вихователя віддати зошити, куплені для її дитини. І вихователь це зробила. Поки вони розбиралися з цією історією, донька Марини писала на листочку.

Після цього випадку, за словами Марини Богдан, одні батьки взяли сторону голови комітету. Ще три мами теж почали цікавитись, а на що жінка витрачає гроші з фонду.

Коли ми (я і ще три мами) запросили звіт за минулий навчальний рік, то отримали відповідь, що вона “Гроші вкрала, а звіт викинула”. Ми звіт так і не бачили, як і інші батьки,– зазначила Марина Богдан.

Чтайте також:  Предметів стане менше, репетиторів – теж. Стало відомо нові подробиці реформи старшої школи в Україні

Тим часом конфлікт набирав обертів. Крім переписок з головою батьківського комітету, мама почали отримувати образливі повідомлення від тих, які підтримали голову батьківського комітету.

Що зробили повсталі мами
Спочатку мами, які виступили проти поборів, звернулись до завідувачки садочка.

“Ми ж не знали, що там “свої стосунки” з нашою головою батьківського комітету, і наш похід був просто “ні про що”. Хоча керівництво садочка нас вислухало, і обіцяли якось вирішити всі питання”, – пояснила Марина Богдан.

Потім були батьківські збори за присутності адміністрації садочку. За словами жінки, там її намагалися принизити, зачитали і висміяли заяву, яку вона написала до районного управління освіти.

Після цих зборів Марина Богдан і ще три мами звернулись департаменту освіти і науки КМДА та управління освіти Святошинської районної держадміністрації. В садочку почалися перевірки.

З’ясувалося, що з 2017 року адміністрація садочка не зверталась до чиновників чи депутатів по допомогу, не бере участь у якихось державних програмах.

Тепер Марини Богдан каже, що у групі її дитини батьківської комітету більше немає, внесків теж. “Маю надію, що продовження конфлікту вже не буде”, – додала жінка.

Що робити батькам у такій ситуації
Марина Богдан дала кілька порад батькам, які опинились в подібній ситуації:
всі звернення до адміністрації закладу треба подавати тільки у письмовій формі;
якщо адміністрація не вживає заходів, звертатись до районного управління освіти, департаменту освіти міста, МОН;
якщо було вимагання грошей – до прокуратури, особливо якщо від педколективу;
будьте готові, що інша сторона конфлікту збиратиме компромат – на минулих місцях роботи, у попередньому садочку, розпитувати знайомих, замовляти пости чи коментарі у соцмережах тощо.
Важливо! Протягом навчального року батьки часто отримують повідомлення від школи та батьківських комітетів із вимогою сплатити певну суму на ремонт чи інші шкільні потреби.

Чтайте також:  "Проводьте час якісно". Три приклади з життя, які спростовують популярний метод виховання дітей

Чи мають батьки здавати гроші на ремонти – читайте пояснення юристів у статті.

Джерело.


Повернутись вверх