facebook

Тістопластика як засіб розвитку творчих здібностей дітей дошкільного віку

Тістопластика як засіб розвитку творчих здібностей дітей дошкільного віку

Інформує Всеосвіта.

Як використовувати різноманітні види ліплення у групах різних вікових категорій?
Останнім часом солоне тісто стало популярним матеріалом для ліплення, особливо серед дітей. Цей вид мистецтва назвали «тістопластика». Така робота захоплює дітей будь-якого віку та сприяє розвитку творчих здібностей вихованців, розширює їхню уяву і забезпечує розвиток дрібної моторики, контакт з природними матеріалами, що позитивно впливає на розвиток дитини.

У вебінарі вчителька хімії і біології Юлія Комаринська ознайомить учасників з рецептурою підготовки тіста до ліплення найкращої пластифікації, а також розповість про види ліплення та їхні особливості для використання в групах різних вікових категорій.

«МУКОСОЛЬКИ»

«Мукосольки» – це поєднання борошна та солі. Ліпка з цих матеріалів була відома ще з давніх-давен та використовувалась у багатьох країнах: в Древній Японії, Китаї, Єгипті тощо.

У чому ж особливість саме таких виробів?

  • Повністю безпечні для дитини та не шкодять довкіллю. Жодних хімічних небезпечних складників для дітей, у суміші немає. Навіть якщо дитина спробує цей матеріал, він лише буде дуже солоним і вона його більше не куштуватиме.
  • Руки після матеріалу не липкі. Це тісто можна розкочувати по столу, і після нього нічого не залишиться.
  • Можна зробити кольоровим, додавши харчові барвники.
  • Можна заготовити за декілька днів. Відмінностей між щойно приготовленим тістом та вчорашнім немає.

ФУНКЦІЇ ТІСТОПЛАСТИКИ

  • Корекційно-розвивальна. Тістопластика чудово розвиває дрібну моторику, а це своєю чергою тісно пов’язано з мовою та мовленням. Тобто такі заняття можна використовувати й у логопедичних групах.
  • Навчальна. Тістопластику можна застосовувати фактично на будь-якому занятті.
  • Комунікативна. Коли діти ліплять та працюють у групі, вони однозначно комунікують між собою.
  • Релаксаційна. Звичайно, робота з будь-яким видом мистецтва нас заспокоює.
  • Виховна. Ми розповідаємо дітям про бережне відношення до матеріалів та витворів, які можна зробити з тіста.

РЕЦЕПТУРА

  1. «Класичний» рецепт. Одна склянка пшеничного борошна, одна склянка солі (бажано дрібного помелу) та 0,5 склянки холодної води.
  2. «Пластичне». Таке тісто робиться для того, щоб вироби не тріскались. Для цього до класичного рецепта додають 2 столові ложки олії (соняшникової, рапсової тощо).
  3. «Елегантне» для дрібних деталей. 1, 5 склянки борошна, одна склянка солі (дрібна), 0,5 склянки холодної води, 2-3 столові ложки клею ПВА (або шпалерного клею).

 

ВАЖЛИВІ МОМЕНТИ

Для того, аби отримати кольоровий виріб, є два варіанти:

  • пофарбувати виріб, коли він повністю висох;
  • пофарбувати тісто до того, як розпочали з нього ліпити. Барвник варто додавати у воду, в якій замішуєте тісто.

Крім того, для отримання кращого виробу спікерка рекомендує спочатку трохи підсушити тісто на відкритому повітрі, а вже потім засушувати його в духових печах.

МОЖЛИВІ ВИРОБИ

  • Аплікації, вирізання фігур та відбитки.

Найменшим дітям буде доцільно виконати саме аплікацію на папері або ж вирізати фігурки за допомогою формочок та робити відбитки.

  • Великі поробки з героями казок.

Героїв казок варто робити вже в середніх групах (4-5 років). Наприклад, можна спробувати створити новорічного сніговика, просто зліпивши 3 кульки різного розміру.

  • Ліплення картин та деталізованих фігур.

Цей вид роботи підійде для дітей старшої вікової групи. Тут діти можуть виліплювати не тільки великі поробки, а й інші дрібні деталі.

Вже після того, як тісто було наклеєне та висушене природним шляхом, його можна пофарбувати лаком. Тоді виріб буде довговічним та отримає гарний блиск.

Для того, щоб дізнатись більше про тістопластику як засіб розвитку творчих здібностей дітей дошкільного віку, переходьте за посиланням та дивіться вебінар Юлії Комаринської:

Джерело.


Повернутись вверх