facebook

Учні не виконують домашні завдання: як діяти вчителю

Учні не виконують домашні завдання: як діяти вчителю

Інформує Всеосвіта.

Прості поради, які стануть у пригоді кожному педагогу
Більшість педагогів погодиться, що домашнє завдання – невід’ємна частина освітнього процесу. Адже усі діти мають різні здібності, тому кожен навчається зі своєю швидкістю – хтось запам’ятає навчальний матеріал, усього один раз послухавши на уроці, комусь необхідно ще двічі прочитати про це у підручнику. Для того, щоб учні могли в рівному темпі опановувати програму, й існують додаткові завдання, які сприяють закріпленню отриманих під час уроку знань та навичок.

А ваші учні завжди сумлінно та вчасно виконують домашні завдання? Більшість педагогів скаржаться через це на учнів. Проаналізуймо, чому діти відмовляються виконувати домашні завдання, що робити в такому випадку та як мотивувати школярів, щоб допомогти учням та водночас організувати ефективний навчально-виховний процес.

Чому школярі ігнорують виконання домашніх завдань
Якщо проаналізувати та систематизувати найбільш популярні причини, то можемо окреслити наступне.

1. Дитина не розуміє, що саме потрібно зробити або яким способом це можна виконати

Можливо, причитавши умову, учень навіть не зрозумів, у чому сенс завдання. Або йому може просто не вистачити відповідних знань та навичок. Тож, щоб попередити виникнення подібних ситуацій, рекомендуємо наступне:

  • Давайте чіткі та конкретні інструкції щодо виконання завдання. За можливості у кінці уроку приділіть пару хвилин, щоб детально пояснити, що саме потрібно зробити вдома до наступного уроку.
  • Попередньо перевіряйте, чи відповідає зміст завдання вивченому матеріалу.
  • Радьте учням виконувати завдання цього ж дня, не відкладаючи його на декілька днів напередодні наступного уроку. Адже нерідко трапляються ситуації, коли під час уроку учні наче добре розібралися в темі, але, відкривши підручник через кілька днів, розуміють, що потрібно розбиратися наново: практично все після уроку забулося.
Чтайте також:  Чи замінять професійні ліцеї у старшій школі навчання у профтехучилищах

2. Учитель не дає зворотний зв’язок

Навіть якщо педагог пропонує творчі цікаві завдання, але не перевіряє та не аналізує успіхи учнів, з часом школярі втратять всіляку зацікавленість, адже не отримують ані похвали, ані конструктивної критики своєї роботи. Тож, що не допустити виникнення подібних ситуацій, радимо наступне:

  • Обов’язково перевіряйте домашні завдання своїх учнів, бажано із виставленням оцінок. Звісно, коли у класі 25-30 учнів, вручну перевірити кожне домашнє завдання усього класу, особливо учнів старших класів, – фізично нереально. І ось тут реально вам стануть у пригоді безкоштовні тести від «Всеосвіти»: ви створюєте власні завдання або використовуєте напрацювання колег із бібліотеки, призначаєте тестове завдання учням, а система автоматично перевіряє та виставляє оцінки за вказаними вами критеріями. Це надзвичайно зручно! Детальніше про те, як працювати із цим сервісом, читайте у нашому окремому матеріалі.
  • Плануючи урок, обов’язково приділіть час на зворотний зв’язок по домашньому завданню: які були типові помилки, чия робота вас вразила найбільше, які загальні успіхи учнів ви можете відмітити та інше.
  • Перевіряючи письмову роботу учня у зошиті, поряд з оцінкою напишіть лаконічний, змістовний та водночас делікатний коментар. Так учню буде зрозуміло, над чим саме йому треба додатково попрацювати, чи з чим він впорався найкраще.
Чтайте також:  70% дітей-переселенців навчаються онлайн: психологиня попередила батьків про наслідки. Чому важлива соціалізація

3. Учень не відчуває результативності додаткової роботи

Деякі школярі не докладають зусиль, адже не розуміють ефективності цього. Таку ситуацію можна легко прояснити, якщо вчитель зможе наочно продемонструвати особистий прогрес учня, порівнявши його результати, коли школяр додатково старається та виконує домашні завдання, з тим, якщо він лише працює у класі.

Учитель обов’язково має зробити акцент, що кожен рухається власною траєкторією до успіху. Тому школяреві не варто засмучуватись, якщо його успішність гірша за інших. Не стільки важливо бути кращим за когось, як постійно покращувати власні результати, помічаючи прогрес успішності.

Як посприяти систематичності виконання домашніх завдань учнями
Врахування наступних порад допоможуть організувати ефективну взаємодію з учнями та уникнути проблем з невиконанням ними домашніх завдань.

1. Поясніть мету та практичну цінність змісту домашнього завдання

Учні мають розуміти, чому та навіщо потрібно виконати саме це домашнє завдання. Це не завжди легко для вчителя, однак буде дієвим для учнів, якщо щоразу педагог зможе пояснювати, яку практичну користь для повсякденності мають ті чи інші знання. Приклади подібних завдань для уроків математики ми наводили в окремому матеріалі.

Домашнє завдання не може бути інструментом показання, а має формувати позитивний досвід та мотивувати для поліпшення власної успішності й підвищувати обізнаність з предмета вивчення.

Чтайте також:  Повістка разом з дипломом? Деяких студентів влітку можуть чекати «сюрпризи» від ТЦК

2. Давайте чіткі інструкції

Щоразу пояснюйте, що саме мають зробити учні та як має виглядати кінцевий результат роботи. Особливо це стосується творчих завдань. Такий підхід дозволяє запобігати виникненням недозрозумілостей.

Якщо домашнє завдання об’ємне, допоможіть учням визначитись з планом та етапністю роботи, а також підкажіть, як можна рівномірно розподілити виконання різних етапів (наприклад, якщо мова йде про завдання у форматі проєкту).

3. Дотримуйтесь регулярності

Слідкуйте за тим, щоб після кожного уроку для закріплення знань учні мали невелике завдання. Так у них виробиться звичка, що домашнє завдання – невід’ємна частина навчання. Якнайкраще, якщо педагог зможе чергувати виконання рутинних завдань для напрацювання певної навички з творчими проєктами, під час яких учні зможуть проявити кмітливість та творче мислення.

Джерело.


Повернутись вверх