facebook

Яке майбутнє чекає на сертифікацію педагогів

Яке майбутнє чекає на сертифікацію педагогів

В поточному році завершився пілотний процес сертифікації вчителів, що передбачав оцінювання професійних компетентностей, який розпочався у 2019 році. З якими викликами довелося зіткнутися учасникам процедури та яка майбутнє на неї чекає розповідає ексміністрека освіти і науки Лілія Гриневич на порталі «НУШ».

Нова українська школа передбачає компетентнісний підхід до навчання, що включає розвиток соціально-емоційних м’яких навичок, уміння застосовувати набуті знання на практиці.

Завдання сертифікації вчителів полягає у пошуку вчителів, які готові просувати реформу НУШ, що розпочалася з молодших класів, саме тому цільовою групою пілотного проєкту стали вчителі молодшої школи. За три роки пілотування проєкту сертифікацію пройшли понад 2,5 тисячі педагогів.
Які проблеми оголила пілотна сертифікація?

За словами Лілії Гриневич, розроблений механізм сертифікації виявився досить затратним, що пов’язано з необхідністю відрядження експертів ДСЯО, які мали подивитися на роботу вчителів. Також виникає потреба у додаткових людських ресурсах.

Наразі процес сертифікації буде значно спрощений завдяки інформаційним технологіям. Експерти можуть онлайн спостерігати за роботою вчителів під час занять. Відеокамери розміщували таким чином, аби можна будо бачити весь клас, водночас учнів було видно зі спини. І навіть враховуючи цей момент, вчителі брали дозвіл у батьків на відеотрансяцію за участю дітей.

Чтайте також:  "Не звинувачуйте у всьому вчителів!" Лікарчук дав чотири поради, як мотивувати молодих педагогів йти працювати в школу

Щодо майбутнього сертифікації вчителів Лілія Гриневич зауважує, що наразі держава має попрацювати над інструментами, що спонукатимуть педагогів до підвищення кваліфікації (відвідування курсів, читання літератури тощо).

Не менш важливим моментом є вдосконалення технології сертифікації задля підвищення її доступності, що створить умови для залучення більшої кількості вчителів.

Найважливішим моментом є можливість особистого внеску кожним сертифікованим вчителем у розвиток культури підвищення кваліфікації, поділу досвідом в українських школах, залучення їх до співпраці в Центрах професійного розвитку вчителів.

Джерело.


Повернутись вверх