facebook

Збільшити оклад директора та повернути оцінку «незадовільно»: як врятувати шкільну освіту від розвалу

Збільшити оклад директора та повернути оцінку «незадовільно»: як врятувати шкільну освіту від розвалу

Відомий педагог розповів, що треба зробити, аби вирішити проблеми української освіти.

Міністра, який візьметься розгрібати освітянські «Авгієві стайні», наважиться зробити не популярні, але справжні реформи, проклинатимуть сучасники, й лише нащадки через кілька десятиліть поставлять пам’ятник на подвір’ї МОН.

Таку думку висловив відомий вчитель та освітній експерт Віктор Громовий.

Він написав, які прості кроки допоможуть врятувати шкільну освіту від остаточного розвалу.

  • повернути оцінку «незадовільно». Для того, щоб таки відчувалась гуманізація і підкреслювалась наша прихильність до оптимістичної гіпотези, можна назвати її як у Швеції «ще не задовільно».
  • повернути можливість відраховувати зі школи(після 9-го класу) та залишати на другий рік(до 9-го класу) тих, хто не спромігся опанувати програму.
  • привести у відповідність до європейських стандартів тривалість канікул. На практиці це означатиме збільшення тривалості навчального року на один місяць.
  • скасувати атестацію вчителів на рівні школи, проводити її за процедурою на кшталт ЗНО(як зараз проводять сертифікацію) та з урахуванням досягнутих практичних результатів. Не допускати до роботи тих, хто не зміг пройти атестацію.
  • відмовитись від поурочної оплати праці вчителя та збільшити мінімум утричі посадовий оклад директора школи та його заступників.
  • ліквідувати місцеві «управління»(департаменти, відділи освіти) та створити на їхньому місці центри сервісного обслуговування закладів освіти із принципово відмінними функціями.
  • припинити намагання реформувати освіту «зверху» за допомогою піар-проєктів. Взяти курс на реформування школи «знизу» шляхом професійного розвитку вчителя, зміцнення його матеріального становища та соціального статусу, культивування свободи педагогічної думки і дії.
  • обмежити набір до ЗВО удвічі( із розрахунку не більше 40% контингенту випускників шкіл).
  • припинити фінансування псевдонаукових установ, які не справляють відчутного впливу на зростання якості шкільної освіти.
Чтайте також:  Що відбувається з підвищенням зарплат вчителям: офіційна відповідь МОН

Ваш варіант….?

Джерело.


Повернутись вверх