facebook

Як розвивати в учнях громадську компетенцію?

Як розвивати в учнях громадську компетенцію?

Одним із завдань Нової української школи є формування громадської компетенції учнів, що полягає у здатності дітей активно, відповідально та ефективно реалізовувати громадські права та обов’язки з метою розвитку демократичного громадського суспільства. Починати виховання свідомого школяра слід з молодших класів. Як в учнях розвивати громадську компетенцію розповідають журналісти проєкту «Навчаємося разом: дружня школа».

Діти в НУШ вчаться розвивати критичне мислення, усвідомлювати та відстоювати свою особисту позицію, дискутувати та знаходити порозуміння. В школі діти обговорюють філософські теми: що таке життя, чому воно — найвища цінність, визначають, що вони цінують в інших людях, та інші важливі питання.
Які основи громадянської освіти важливо опанувати учням початкової школи розповідає учителька історії, правознавства, громадянської освіти, найкраща вчителька громадянської освіти за версією премії Global Teacher Prize Ukraine 2020 Леся Юрчишина.

Експертка зауважує, що формувати базові правила слід поступово та починати необхідно з молодших класів. Діти матимуть бажання взаємодіяти в системі, коли вони розумітимуть, як вона працює, відчуватимуть емоційну безпеку та матимуть можливість впливати на наявні правила.

Корисним порадником для педагогів у сфері громадської освіти є освітній ресурс Living Democracy (Життя в демократії), призначений для розвитку та утвердження демократії й прав людини в школі.

Чтайте також:  В Україні не повинно бути "вишів", "завучів" та "Міносвіти". Які ще зміни пропонує довідник МОН

Для ефективно розвитку громадської компетенції в класі має бути створена комфортна атмосфера. Можна спільно прибрати класну кімнату чи шкільний майданчик після завершення активностей, разом намалювати малюнки солдатам на фронт чи зібрати іграшки для дитячих будинків. Учнів можна залучати до різних благодійних акцій.

Експертка наголошує, що саме у класі вони вчаться долати перші виклики, організовують свій невеликий соціум, висувають кандидатів у президенти класу та обирають самоврядування, спільно створюють та узгоджують правила, визначають свою цінність та пробують співпрацювати одне з одним.

Леся Юрчишин називає головні ідеї, які допоможуть батькам і педагогам виховати свідомого школяра:

Сміливо відповідайте на «дорослі» запитання своїх школярів, намагайтесь пояснювати їм все так, як розумієте самі, не бійтесь зізнатися в тому, що чогось не знаєте чи не розумієте.
Уникайте панічних настроїв на кшталт «Яка погана держава!», не переносьте власний негативний досвід на допитливий дитячий розум.
Заохочуйте дітей власним прикладом і спільно з ними беріть участь у важливих громадсько-суспільних акціях.

Джерело.


Повернутись вверх