facebook

Вчителів змушують проходити медогляд за власний рахунок – освітній омбудсмен

Обов’язковий медичний огляд педпрацівників має бути за бюджетні кошти.


Щороку працівників закладів освіти змушують проходити медогляд за власний рахунок, що є – незаконним. Про це свідчать моніторинг соціальних мереж, а також кілька звернень, які Служба освітнього омбудсмена отримала вже цього року. Таку інформацію опублікував освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своїй сторінці у фейсбуці.

Головна проблема в тому, що органи управління освітою та заклади освіти не закладають кошти на проходження медичних оглядів у своїх бюджетах та кошторисах.
Відповідно, договори із закладами охорони здоров’я на проведення медичних оглядів не укладаються і організація оглядів не здійснюється, – пише пан Горбачов.

Тим часом укладання таких договорів прямо передбачено п. 2.4 “Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій”, який затверджено наказом МОЗ.

А п. 2.5 цього порядку визначає, що “роботодавець за рахунок власних коштів забезпечує організацію проведення медичних оглядів”.

Відповідно до статті 169 Кодексу законів про працю України, проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників здійснюється за рахунок роботодавця;

Крім цього, відповідно до статті 17 Закону України «Про охорону праці», власник або уповноважений ним орган зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників;

Чтайте також:  В Україні готують одне нововведення в освіті...

Відповідно до пункту 2 «Порядку проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2001 № 559, обов’язкові медичні огляди проводяться за рахунок роботодавців (підприємство, установа, організація або фізична особа – суб’єкт підприємницької діяльності, що використовує працю найманих працівників);

Витрати закладів та установ охорони здоров’я, пов’язані з проведенням обов’язкових медичних оглядів працівників бюджетних установ та організацій, покриваються за рахунок коштів, передбачених кошторисом на утримання відповідного закладу та установи охорони здоров’я;

У разі примусу сплати за медичний огляд, прошу подавати скарги, – пише Сергій Горбачов.

Він додав, що перекладання на педагогічних працівників витрат на проходження обов’язкових медичних оглядів є незаконним та відвертим порушенням їхніх прав. Тому наразі Служба освітнього омбудсмена проводить роз’яснювальну роботу з тими органами управління освітою та керівниками закладів освіти, які примушують працівників освіти сплачувати власні кошти за проходження медичного огляду:

Від здоров’я працівників освіти залежить певною мірою і здоров’я учасників освітнього процесу: перш за все, учнів, студентів, дошкільнят та їхніх батьків.
Успішне проходження медогляду є умовою допущення працівника до роботи. Ретельний контроль за наявністю медичних книжок у працівників закладу освіти, своєчасністю та повнотою проведення медоглядів, здійснює Держспоживслужба.

Чтайте також:  Як освіта батьків впливає на успішність дітей та їхнє бажання вчитися. Показові результати дослідження

Що стосується медичного огляду під час карантину, то на період встановлення карантину та протягом 30 днів після його закінчення дозволяється залучати до роботи працівників без проходження відповідного профілактичного медичного огляду, якщо строк вищевказаного огляду припав на період карантину.

Джерело.


Повернутись вверх