facebook

Репетитори хизуються максимальними балами ЗНО й пропонують свої послуги – освітній експерт

Репетиторів потрібно позбавити сенсу хизуватися сертифікатами та змагатися зі своїми учнями, зазначив Олександр Сидоренко.

Цьогорічне зовнішнє незалежне оцінювання не обійшлось без гучного обговорення. Критика лунала на адресу тестових завдань, і на визначення порогових балів. Нині ж стало відомо про ще один випадок – серед учасників тестування, які склали ЗНО на 200 балів, було чимало випускників минулих років та… репетиторів! Про це повідомив директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти, Олександр Сидоренко, на своїй fb-сторінці:

Серед осіб, які отримали 200 балів, є достатньо велика кількість випускників минулих років. Ми проаналізували їхні дані. Виявляється, що деякі з них обрали для складання ЗНО один предмет, вік – за 30. Мало того, дехто складає ЗНО щорічно останні 4 роки.

Пан Сидоренко зазначив, що репетитори, які склали ЗНО на 200 балів, хизуються результатами тестування та пропонують свої послуги.

Знайшли сайт з онлайн-підготовки до ЗНО у Полтавській області (а-ля репетитори), де усі ці 200-бальниці пропонують свої послуги та вказують, що вони склали цьогорічне ЗНО на 200! – зауважив директор Харківського регіонального центру.

У такий спосіб репетитори забирають бали у своїх учнів, вважає Олександр Сидоренко:

Чому не можна використовувати оприлюднені матеріали та визначати свій рівень? Навіщо витрачати кошти платників податків щорічно? Ну і головне – учні мають знати, що деякі їхні репетитори забирають у них бали. Дуже хочеться позбавити репетиторів сенсу хизуватися сертифікатами та змагатися зі своїми учнями.

У коментарях до свого допису експерт спробував роз’яснити, чому спосіб репетиторів зі складанням ЗНО є не зовсім чесним. Виявляється, чим більше учасників тестування з 200 балами, тим нижчий бал ЗНО у тих, хто отримав меншу кількість балів:

Рейтингова складова бала ЗНО пропорційна відсотку учасників тестування, які отримали не більше певної кількості тестових балів, але подолали поріг “склав / не склав”. Чим більше тих, хто отримав 200, тим нижчий бал ЗНО у тих, хто отримав меншу кількість тестових балів (звичайно, це залежить також від кількості таких 200-бальників). Якщо 200 балів набрали тільки репетитори – це зменшить бал ЗНО навіть у тих учнів, що написали найкраще.

За його словами, 200 балів отримує учасник, який написав тест найкраще серед всіх учасників (навіть якщо він/вона отримали при цьому не максимально можливий тестовий бал).

Така конкуренція є нормальною, якщо всі учасники змагаються на рівних, знаходяться в одній “ваговій категорії”. Але якщо репетитори з багаторічним стажем хизуються тим, що склали тест краще за своїх учнів… Це так само, якби вчитель на уроці в школі хвалився перед своїми учнями тим, що знає предмет краще за них, – додав пан Сидоренко.

Він також додав, що неспроможність репетитора скласти тест з предмета, з якого він готує випускників свідчить про його профнепридатність не тільки як учителя, але і як фахівця з цієї дисципліни. Критерієм роботи вчителя або репетитора має бути успішність його учнів.

У коментарях під дописом директора Харківського регіонального центру освітяни запропонували ідею виключити результати репетиторів з рейтингу.

Джерело.


Повернутись вверх