facebook

Чотири навчальні гри для розвитку лексики та граматики

Чотири навчальні гри для розвитку лексики та граматики

Інформує Всеосвіта.

У методичну скарбничку вчителів-мовників
Дидактичні ігри – один з найдієвіших способів невимушено закріпити теоретичний матеріал або перевірити рівень його засвоєння школярами. З їхньою допомогою можна полегшити опанування найскладнішого програмного матеріалу учнями, урізноманітнити урок та створити доброзичливу атмосферу у класі.

До вашої уваги добірка захопливих ігор, за допомогою яких можна невимушено покращити комунікативно-граматичні навички школярів на уроках української мови.

Гра-блукалка «Вужики та драбинки»
Для гри необхідно попередньо підготувати ігрове поле, гральний кубик, фішки за кількістю гравців чи команд, а також скласти пронумерований список тематичних запитань, відповідно до кількості цифр на ігровому полі.

Принцип гри: Гравці згідно попередньо узгодженої послідовності по черзі кидають кубик та переміщують фішку на ігровому полі відповідно до кількості крапочок на грані грального кубика.

Якщо фішка гравця опиняється на комірці із драбинкою, то він може переміститися по ігровому полю значно уперед до клітинки, куди веде драбинка. Якщо ж фішка гравця опиняється у комірці, де намальований хвіст вужика, то він робить кроки назад до голови зміючки.

Обов’язкова умова – гравець має відповісти на запитання відповідно до номера комірки. Якщо він правильно відповідає, то хід зараховується, якщо ні, то він повертається на попереднє місце.

Перемагає той, хто найшвидше дістанеться фінішу на ігровому полі.

Гра «Добери вірне закінчення»
За допомогою такої ігрової вправи можна легко та невимушено автоматизувати у школярів застосування відмінків.

Для гри необхідно підготувати набори карток із можливими закінченнями (відповідно до кількості учасників), а також картки з різноманітними іменниками в називному відмінку, які будуть лише у вчителя.

Принцип гри: Учитель називає умову гри (наприклад, правильне визначення слова у множині родового відмінка). Після цього по черзі показує картки з іменниками, а учні своєю чергою мають якнайшвидше дібрати картку з відповідним закінченням.

Наприклад, До слова «яр», правильно буде показати картку із закінченням -ів, а до слова «кімната» – картку із символом Ø, що позначає нульове закінчення. Потім можна змінити умову (наприклад, добирати закінчення до слів у кличному відмінку та інше).

За кожне швидку та правильну відповідь гравець отримує один бал. Перемагає той, хто набрав максимальну кількість балів.

Гра «Хрестики/нулики»
Об’єднайте учнів у групи по троє – двоє гравців та один арбітр. Попередньо для кожної команди підготуйте ігрове поле 3 на 3, в кожній комірці якого будуть записані певні слова. Наприклад, це можуть бути інфінітиви, іменники у певному відмінку, слова іншомовного походження та інше. Цю гру можна ускладнити, зашифрувавши кожне слово на ігровому полі у ребус.

Принцип гри: Гравці кожної команди попередньо домовляються, якими позначками хто з них ставитиме мітки. Кожен гравець по черзі обирає певне слово на ігровому полі та вигадує з ним змістовне речення. Якщо речення правильне на думку арбітра, то гравець ставить свою мітку та хід переходить до іншого учасника.

Переможець визначається за класичними правилами – перемагає той, хто зможе першим поставити свої позначки в ряд чи по горизонталі.

Гра «Аукціон»
Запропонуйте учням створити максимально довгий ряд слів, схожих за певним критерієм.

Принцип гри: Кожен з учнів має намагатися назвати слово, яке не лише відповідає умові, а й буде останнім у ряді. Наприклад, якщо за умовами було дібрати синоніми, то перемагає той учень, що назве останній приклад, тобто після нього вже ніхто з гравців не зможе продовжити ряд.

Гру можна запроваджувати у двох форматах – командна та кожен сам за себе. Відповідно той гравець, хто називає останнє слово у ланцюжку, отримує один бал. Перемога визначається загальною кількістю балів.

Ця гра стане у пригоді під час вивчення синонімів. Для цього учням можна запропонувати створити ланцюжки, наприклад, до таких слів: рухатись, радіти, сумувати, великий, горизонт та інше.

Під час вивчення застарілих слів можна запропонувати школярам дібрати приклади слів за такими темами: одяг та прикраси, меблі, засоби пересування та інше.

Закріплюючи знання з теми щодо професійної лексики, можна запропонувати завдання щодо підбору слів професійної лексики людей певних професій, (наприклад, програміст, спортсмен, будівельник та інше).

Також за таким принципом можна закріплювати знання щодо слів омонімів, паронімів, омофонів та інше.

Джерело.


Повернутись вверх