facebook

Зайві вчителі та сотні вакансій: чи дійсно в Україні забагато освітян

Журналісти  з’ясували чи дійсно в Україні забагато вчителів, як повідомили в Мінфіні.

Чи справді не вистачає вчителів в Україні? Скільки вакансій в українських школах? Про що говорить статистика? Як змінювалася ситуація щодо кількості освітян ще з 90-х років? Що кажуть про завелику кількість вчителів досвідчені освітяни?

Журналісти “Всеосвіти” спробували розібратися, чи дійсно у школах забагато педагогів, якою була ситуація раніше і що думають з цього приводу освітяни.

Нагадаємо, раніше ми писали, що заступник міністра фінансів України Роман Єрмоличев заявив про велику кількість вчителів в українських школах. Він зазначив, що вчителів більше на 36 тисяч.

Згідно з інформацією Держстату, кількість учителів завжди змінювалась відповідно до змін у кількості учнів.

Станом на 2018-2019 навчальний рік у школах працювали 441 тисяча вчителів. Ця кількість зменшувалась поступово. Якщо станом на 1999 рік працювало 576 тисяч учителів, то вже у 2009-му — 522 тисячі. Найбільше вчителів працювало у 1995-1997 роках — майже 600 тисяч, — за інформацією Держстату.

А от заступник міністра фінансів впевнений в іншому. В інтерв’ю для видання “Главком”, він висловився так:

Кількість учнів з 90-х років зменшилася майже вдвічі, а от учителів не поменшало. Тому треба оптимізувати мережу.

Журналісти “Всеосвіти” проаналізували дві найбільші платформи з пошуку роботи, обравши три категорії: початкові класи, українська мова, математика.

Чтайте також:  Зростуть зарплати вчителів: на скільки варто очікувати підвищення освітянам...

Зважаючи на похибку вакансій у приватних структурах та можливий повтор однієї вакансії на двох платформах одночасно цифри є такими:

Вчителі початкових класів — 170 вакансій.

Вчителі з української мови — 85 вакансій.

Вчителі з математики — 113 вакансій

Як бачимо, кількість вакансій вочевидь суперечить твердженню заступника міністра фінансів про те, що вчителів на 36 тисяч більше, ніж потрібно.

І хоча цифри мінімальні, адже взято лиш три предмети і дві платформи, така кількість вакантних місць підтверджує гостру нестачу вчителів у закладах освіти.

Так, наприклад, на Чернігівщині в одній із сільських шкіл вчительку англійської мови шукали 50 років, про це в інтерв’ю для каналу “1+1” розповіла директорка школи. Радощам не було меж:

Знахідка, якою ми не нарадуємося — вчителька англійської мови. Її тут не було 50 років, тобто ніколи. Працює перший місяць. Не знаю чи щаслива вона, але діти — точно. Деякі навіть віталися зі мною англійською, — говорить диреторка.

Деякі освітяни також бурхливо відреагували на заяву заступника міністра фінансів щодо великої кількості вчителів. Одна з Вінницьких освітянок, Лариса Новицька на своїй сторінці фейсбук написала наступне:

Не пройшли ще й 40 днів по тому, як запровадили контрактну форму для пенсіонерів. Ніхто достеменно не знає кількості населення, рівня безробіття, злочинності в Україні, прогнозу курсу гривні до долара, а зайвих вчителів вже порахували.

Також Лариса Новицька схарактеризувала на свій погляд тих 36 тисяч освітян, яких треба звільнити:

Це тих, яких десятиліттями пригнічували реформами, реорганізаціями, змінами, підручниками, новими парадигмами нових міністрів. Це тих, хто не рахувався з вихідними, а часто й відпустками. Це тих, хто за кошт власного часу і нервів возив дітей на екскурсії.

Джерело.


Повернутись вверх