facebook

Як сформувати позитивне ставлення школярів до оцінок та вплинути на їх успішність

Як сформувати позитивне ставлення школярів до оцінок та вплинути на їх успішність

Та невимушено вплинути на результативність учнів у навчанні. Противники стверджують, що оцінювання травмує психіку учнів, а прибічники аргументують, що оцінки показують відповідність рівня знань певним критеріям.

Джерело:”Всеосвіта”

Чи насправді оцінки такі важливі для учнів? Майже всі учні періодично отримують погані оцінки. При цьому ставляться до них по-різному: одні сильно засмучуються та переживають, інші ставляться спокійно.

Водночас практично немає учнів, які б залишалися байдужими, коли отримують високий бал, проявивши власні знання та доклавши зусиль.

Що кажуть експерти? Оцінка може бути відмінним інструментом для мотивації школярів до успішності. І саме від вчителя залежить, чи зможе він сформувати в учнів свідоме ставлення до навчання за допомогою оцінювання.

Як можна оцінювати рівень знань? Для кожного віку учнів є розроблені спеціальні критерії оцінювання. Тут все зрозуміло: кожен бал відповідає певним вимогам.

Такий підхід універсальний та найпростіший. Він найбільш дієвий для виставлення тематичних та підсумкових оцінок. Водночас він демотивує учнів, успішність яких невисока. Адже в такому випадку учні замислюються, навіщо докладати зусиль.
Рейтинговий підхід. Результати учнів порівнюються між собою, оцінка ж виставляється, орієнтуючись за успішністю найкращого. Такі критерії, наприклад, в основі формування ЗНО.
Здорова конкуренція – відмінний мотиватор для школярів будь-кого віку. Такий підхід є ефективним та показує, наскільки учні в цілому та кожен окремий школяр засвоїли тему. Водночас конкуренція має бути здоровою, щоб не перейти з оцінок на особисті відносини.
Індивідуальний підхід. Його сенс полягає у порівнянні результатів успішності учня з його минулими результатами. Такий метод найскладніший для вчителя, водночас найдієвіший для учня, адже мотивує кожного рухатись до успіху за власною траєкторією.
Як мотивувати школярів до навчання
Окрім оцінок, існують й інші не менш дієві способи мотивації учнів до навчання, які формують відповідні навички успішності:

Чтайте також:  Вчителька початкових класів за допомогою пластирів пояснила дітям, що таке справедливість, і стала зіркою мережі

Усвідомлене ставлення до освіти. Дієво, коли оцінка супроводжується коментарем, хоча б усним. Найкраще це працює, коли зворотний зв’язок максимально конкретний та розгорнутий. Це формує в учнів більш свідоме ставлення до навчання – школяр усвідомлює свої успіхи та промахи, а також розуміє, над чим потрібно працювати.
Уміння вчитися. Вітчизняна система оцінювання побудована таким чином, що учні заохочуються оцінками лише за правильні відповіді та своєю чергою караються за неправильні. Проте вчитель має навчити, що помилятися – це нормально. Адже там, де немає помилок, немає і самовдосконалення.
Самооцінювання. Самоаналіз власної успішності – складова усвідомленого навчання. Ставте запитання, залучайте прийоми рефлексії, під час яких в учнів буде привід проаналізувати власну успішність.
Командна робота. Практикуйте практичні прийоми, у ході яких учні зможуть разом обговорити роботи один одного. Такий формат взаємодії формує критичне мислення, вміння висловлювати власну думку.
Оцінювання – це складний процес. І саме від вчителя залежить, чи будуть оцінки у певних учнів відбивати бажання вчитися або ж мотивуватимуть до подолання труднощів та набуття успішності.

Джерело.


Повернутись вверх