facebook

Без дискримінації та плагіату: депутати зареєстрували законопроєкт про якість шкільних підручників

Без дискримінації та плагіату: депутати зареєстрували законопроєкт про якість шкільних підручників


Автори законопроєкту пропонують вести обов’язкову експертизу навчальної літератури.

Академічна доброчесність, відсутність дискримінаційних висловлювань та наукове підґрунтя – саме на цих базових вимогах, які зазначила Інна Совсун, мають створюватися шкільні підручники. Народна депутатка разом з колегами зареєструвала законопроєкт №3900 щодо забезпечення якості навчальної літератури.
Якість підручників – одна з найгостріших проблем, на які скаржаться в школах. Можна скільки завгодно інвестувати в новітні технології, проте, завжди залишаються базові матеріали, до яких є багато запитань… Буду працювати над тим, щоб цей законопроєкт було прийнято, як тільки Верховна Рада відновить свою роботу, – зауважила нардепка.
У тексті законопроєкту зазначено, що навчальна література, якою користуватимуться учні та вчителі в закладах освіти, повинна бути створена з дотриманням вимог академічної доброчесності. А ще відповідати стандартам освіти, принципам науковості, системності, доступності, віковим та психофізіологічним особливостям розвитку здобувачів освіти тощо:
Підручники не можуть містити висловлювань, зображень, відео– чи аудіоматеріалів дискримінаційного характеру, крім випадків, коли такі висловлювання, зображення, відео– чи аудіоматеріали використовуються для ілюстрування чи пояснення явищ дискримінації.
Автори законопроєкту №3900 пропонують вести обов’язкову експертизу навчальної літератури, яка виготовляється за кошт державного бюджету, на предмет відповідності вимогам законодавства, зокрема визначених у цьому законопроєкті. До того ж, пропонується доповнити статтю 1 закону України “Про освіту” визначенням терміну “навчальна література” як електронних та паперових видань, які містять упорядковану відповідно до завдань освітнього процесу наукову і практичну інформацію.

Чтайте також:  Змішалися зуби, пальці та діти. Завдання з математики для 4 класу спантеличило українців

Прийняття відповідного документа забезпечить виконання міжнародних зобов’язань України щодо протидії дискримінації та забезпечення прав людини, зокрема, виконання рекомендацій, отриманих в рамках Універсального періодичного огляду Ради ООН з прав людини.

Джерело.


Повернутись вверх