facebook

5 порад для налагодження стосунків із батьками нових учнів

Ви вперше приходите в клас? Чи може в вашому класі є новенький/новенька? Варто вже зараз потурбуватися, як саме ви співпрацюватимете з батьками.

Своїми порадами, як спілкуватися з батьками, ділиться Кристал Фроммер – вчителька математики та інформатики.
Як вчителька з 19-річним досвідом роботи в класі, я познайомилася з найрізноманітнішими типами батьків. Деякі – фантастична знахідка, а деякі – не такі вже й приємні. Протягом багатьох років я розробляла стратегії, як почати навчальний рік з позитивної ноти. Я порівнюю цю роботу із садівництвом. Насіння, що було посаджене в серпні, зацвіте до червня.
Висаджуйте насіння на початку року
Перший тиждень в школі нереально напружений. Але вам все ж варто знайти час та написати ІНДИВІДУАЛЬНІ листи кожній родині.

  • Звертайтеся до всіх батьків індивідуально.
  • Згадайте щось хороше, що ви вже знаєте про дитину. Можливо, ви щось помітили, коли знайомилися. Перший контакт має приносити батькам позитивні емоції. Бо вже наступного тижня їхня дитина може погано скласти тест, і не хотілося б, щоб ваше спілкування починалося з цього.
  • Нагадайте батькам про зустріч (онлайн чи офлайн): коли вона відбудеться. Що на ній обговорюватимуть та запитайте, чи зможуть вони бути присутніми.
Чтайте також:  Майже третина педагогів мають низьку мотивацію до роботи: дослідження

Надсилайте щасливі повідомлення
Протягом року надсилайте батькам «щасливі записки» у випадковому порядку. Пишіть стисло, по ділу, але не офіційно. Розкажіть, як їхня дитина впоралася із завданням, як вона віднайшла та виправила свою ж помилку або дала влучний коментар під час обговорення чогось в класі.
Коли новини не дуже хороші
Разом з «листами щастя» вам, скоріше за все, доведеться повідомляти батькам й не дуже хороші новини. Сподіваймося, попередніми кроками ви вже посадили насіння гарних стосунків, і вам буде легше працювати над неприємними ситуаціями разом з батьками.

Пишіть батькам одразу після спірної ситуації. Проінформуйте їх та запропонуйте одразу ж шляхи розв’язання проблеми. Запропонуйте свою допомогу та зазначте, що ви завжди готові підтримати їх та їхню дитину.

Якщо ситуація складна та потребує більше місця, ніж абзац, – подзвоніть батькам. Але не раптово. Привчайте батьків до культури спілкування: спочатку напишіть повідомлення та спитайте, чи зручно було б їм зараз говорити чи коли було б зручно. Зазначте, що справа важлива та поставте строки: протягом цього дня, протягом наступної години
90% батьків будуть вас підтримувати та розуміти. Але є й інші 10%. Дехто буде грубим, владним або надмірно наполегливим через фактори, що ніяк з вами не пов’язані. Залишайтеся спокійними й добрими, адже ми насправді не маємо навіть уявлення, через що проходять інші люди під час пандемії. Але навіть попри це ви заслуговуєте на повагу – не допускайте зловживання словом у ваш бік, ви маєте повне право припинити розмову, якщо ваш співрозмовник ображає вас.

Чтайте також:  Останній дзвоник 2024: коли почнуться і закінчаться літні канікули в Україні

Не бійтеся просити допомогу. Якщо вам не подобається, як проходять розмови з тими чи тими батьками, запросіть до розмови сторонню людину. Можливо когось з адміністрації. Це допоможе вам почуватися впевненіше, а також створить міцну опору для вас на випадок неприйнятних дій з боку батьків.

Джерело.


Повернутись вверх