facebook

Як навчитися помічати хороше: поради для педагогів, школярів та їхніх батьків

Як навчитися помічати хороше: поради для педагогів, школярів та їхніх батьків

Інформує Всеосвіта.

Якщо людина постійно фокусується виключно на проблемах, то вона не бачить нічого навкруги, окрім цих проблем та негативу.
Фінансові складнощі, «важкі» учні, хронічне недосипання, відставання від програми у зв’язку з карантином, проблеми у родині та інше – життя будь-якого педагога сповнене стресами. Та й не лише педагога! Практично у кожного, незалежно від віку та діяльності, постійно є власні причини для переживань.

Ймовірно, ви також помічали, що на одну і ту ж ситуацію окремі люди реагують по-різному: хтось миттєво засмучується, а хтось однаково залишається життєрадісним, навіть у найгіршому, вбачаючи нові можливості для себе. Як наслідок, за рівних умов хтось знаходиться у хронічному стані пригніченості, а інший сповнений життєвих сил.

Чи замислювались ви, чому так? Позитивне мислення – це вроджений талант чи навичка, яку може напрацювати кожен?

ЧОМУ ДЕЯКИМ ЛЮДЯМ ВАЖЧЕ БАЧИТИ ПОЗИТИВ?

Хтось скаже, що життя – не прогулянка рожевих поні веселкою. Звісно, щодня кожен стикається з різними проблемами та викликами. Однак люди, які фокусуються на хорошому попри усі перепони, існують! І їхній життєвий досвід не завжди виключно щасливий та безхмарний.

Відомий психотерапевт Віктор Франкл, який свого часу пройшов через війну та концтабори, стикнувся з втратою близьких та не раз опинявся за крок від смерті, зазначив:

Чтайте також:  Діти не розуміють 40% почутого на уроках: опубліковано невтішну статистику щодо української мови в школах

Все можна відібрати в людини, за винятком одного: останньої частинки людської свободи – свободи обирати свою життєву установку у будь-яких обставинах.

Людський мозок та психіка влаштовані так, що увага кожної людини фокусується саме на тому, що відповідає її очікуванням та минулому досвіду. Решта автоматично ігнорується на рівні підсвідомості. На думку психолога Уільяма Джеймса, цей механізм вироблений, щоб полегшити роботу з фільтрування та перероблення інформації, яка надходить у необмеженій кількості.

Тож виходить, якщо людина постійно фокусується виключно на проблемах, то вона не бачить нічого навкруги, окрім своїх очікувань та минулого досвіду – суцільних проблем та негативу.

ЯК НАВЧИТИСЯ СВІДОМО ФОРМУВАТИ ВЛАСНИЙ ФОКУС УВАГИ?

Бачити хороше – це не вроджена суперздатність, а навичка, яку свідомо можна напрацювати. Але для цього необхідна практика, уважність та час. Також стане у пригоді простий алгоритм:

Усвідомте, що насправді вас радує

У кожної психічно здорової особистості є хоча б десяток речей, які приносять задоволення, заспокоюють та надихають. Зазвичай ми сприймаємо їх як належне, поки вони є частиною нашого життя – на відміну від негативу, на якому легше фокусуватися. Однак можна свідомо ставитись до того, що насправді тішить.

  • Складіть список із 30 приємностей: море, смачна кава, подорожі, гра на гітарі, запах опалого листя.
  • Опишіть 10 щоденних справ, які вам приносять задоволення: ранкова кава, гарячий душ, сімейна вечеря.
  • Опишіть 10 нейтральних справ, які ви робите щоденно, та спробуйте знайти в них щось приємне.
  • Перш ніж лягати спати, щодня подумки подякуйте за цей день вашого життя та згадайте найприємніші для вас моменти.
Чтайте також:  Повістка разом з дипломом? Деяких студентів влітку можуть чекати «сюрпризи» від ТЦК

Формуйте позитивний досвід

Усвідомлення того, що саме приносить вам радість – перший крок для формування нових нейронних зв’язків. Однак, аби закріпити ефект, необхідний відповідний позитивний досвід.

Вам подобається запах опалого листя? Йдіть на прогулянку у парк чи ліс та насолоджуйтесь ароматом! Досліджуйте та аналізуйте, що саме вас тішить найбільше. Не чекайте, що хтось почне робити це для вас. Беріть ініціативу у власні руки!

Намагайтесь у всьому бачити щось хороше для себе, у поганому і найгіршому – нові можливості

Наприклад, вас раптом звільнили з роботи. Можна одразу опустити руки та почати переживати, що наступного місяця не буде хоч і маленького, але стабільного доходу. Однак можна поставитись до ситуації, як до виклику нарешті проявити себе та докласти максимум зусиль, щоб знайти роботу мрії чи почати навчання, на яке постійно не вистачало часу.

У будь-якій виключно негативній, на перший погляд, ситуації обов’язково ставте собі запитання:

  • Як я можу надалі застосувати набутий досвід?
  • Які нові можливості у мене з’явилися?
  • Як ці можливості я можу використати з найбільшою користю для себе?

Накопичуйте та розширюйте позитивний досвід

Розуміння та усвідомлення, що дійсно робить вас щасливішим, приходить з розширенням позитивного досвіду.

  • Згадайте, що ви давно мріяли спробувати, але весь час через певні причини відкладали: стрибок з парашутом, професійна фотозйомка? Може, досить відкладати? Час діяти!
  • Подумайте, що ще б могло вас порадувати. Спробуйте зробити свій позитивний досвід різноманітним, різним за тривалістю та мультимодальним (приємним на дотик, слух, смак тощо).
  • Спостерігайте, аналізуйте, фантазуйте та експериментуйте! Саме у цьому полягає відповідальність за власний настрій та свобода його створювати попри зовнішні обставини.
Чтайте також:  У МОН розробили вимоги до випускників педагогічних вишів

Бачити хороше – не означає закривати очі на реальний хід речей. Насамперед це можливість самому робити вибір, як саме ставитись та реагувати на різні ситуації, а також свідомо формувати власні емоції. Все виключно у наших руках!

Джерело.


Повернутись вверх