facebook

Профспілка пропонує застосувати коефіцієнт 1,5 до окладів освітян

Профспілка пропонує застосувати коефіцієнт 1,5 до окладів освітян

Профспілка пропонує застосувати коефіцієнт для підвищення посадових окладів

Профспілка працівників освіти пропонує застосувати додатковий коефіцієнт 1,5 для підвищення розмірів посадових окладів педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників з 1 січня 2022 року.

Відповідне звернення профспілки спрямоване Президенту України Володимиру Зеленському.

Одночасно з запровадженням нової постанови профспілка пропонує скасувати низку постанов Кабінету Міністрів про встановлення надбавок за престижність педагогічної праці та ситуативних рішень щодо підвищення посадових окладів педагогічних та науково-педагогічних працівників впродовж 2018-2019 років.

У Профспілці працівників освіти також зазначають, що впродовж 4 років не реалізуються норми статті 61 закону «Про освіту» закону про встановлення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії на рівні 4 прожиткових мінімумів, який з 2023 року має відповідати 3 мінімальним заробітним платам з відповідною їх диференціацією за посадами педагогічних і науково-педагогічних працівників.

«На сьогодні найнижчий посадовий оклад педагогічного працівника, що відповідає 9 тарифному розряду ЄТС, становить 5081 грн і складає лише 2,2 прожиткових мінімуми станом на 1 січня 2021 року. З урахуванням підвищення з 1 грудня на 8,4% його розмір складатиме 5505 грн, що на 1 тисячу гривень буде менше навіть від мінімальної заробітної плати 6500 грн», – йдеться у зверненні.

Чтайте також:  "Їм дійсно не байдуже": вчителька з України зі свого досвіду назвала різницю між британськими та українськими школярами

Також наголошується, що реалізація постанови Кабінету Міністрів № 822 від 2019 року щодо поступової реалізації норм статті 61 освітянського закону була відтермінована в 2020 та 2021 роках.

У Профспілці працівників освіти повідомляють, що на реалізацію запропонованого рішення необхідні додаткові видатки, які становитимуть 38,4 млрд грн.

«При цьому 22% від цієї суми повернеться до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування відповідними внесками, нарахованими на фонд оплати праці. Місцеві бюджети поповняться надходженнями від сплати податку на нараховані доходи педагогічних, науково- педагогічних та наукових працівників, яким буде підвищено заробітну плату. Повернуться також кошти до державного бюджету від сплати податку на доходи фізичних осіб, а також військового збору. Таким чином зменшиться сума дотації з Державного бюджету Пенсійному фонду та поповняться як місцеві, так і державний, бюджети», – зазначають у профспілці.

З огляду на це, у профспілці висловили сподівання на підтримку та вплив Президента України на забезпечення законодавчо визначених трудових прав педагогічних, науково-педагогічних, а також наукових працівників зі збільшенням для цього обсягів видатків на освіту і науку в державному бюджеті на 2022 рік.

Джерело.


Повернутись вверх