facebook

Приватна школа: дорого і безрезультатно? Топ – 5 міфів про навчання у приватній школі

Приватна школа: дорого і безрезультатно? Топ – 5 міфів про навчання у приватній школі

Навчання у приватній школі постійно обростає міфами та негативними чутками. Хоча саме приватні школи часто є ініціаторами змін та пришвидшують трансформації усіх освітніх процесів.
Поруч із державними закладами освіти на ринку зростає і кількість приватних. Тож питання якості освітніх послуг, доцільність і виправданість оплати, переваг і недоліків навчання у приватних школах викликають бурхливі дискусії як в освітній спільноті, так і серед батьків. До одних шкіл є високий рівень довіри, інші ж навпаки – викликають скептичну посмішку.

Ми зібрали 5 найпопулярніших міфів про приватну школу: від «необґрунтовано дорого» до «неефективно та безрезультатно» і звернулися за коментарем до Надії Дубченко – експертки з питань освіти, співзасновниці та очільниці мережі приватних інноваційних шкіл ThinkGlobal Lviv та GlobalKids.

Міф №1. Приватна освіта – це дорого
Щоб зрозуміти, що впливає на ціну навчання, варто проаналізувати, що отримує школяр і його батьки.

До прикладу, наші заклади – це школи повного дня. Діти знаходяться тут з 9.00 до 19.00 і їх час якісно та ефективно розписано. Це в свою чергу економить час та береже нерви батьків.

Ми працюємо за державною освітньою програмою, яку доповнили авторськими курсами. Діти також мають можливість відвідувати гуртки різної тематики: спортивні, інтелектуальні, мистецькі – загалом їх понад 20. У старших класах у шкільну програму вбудовано підготовку до ЗНО та ДПА, а також уроки іноземних мов для підготовки до сертифікації. Тобто батькам не потрібно шукати додаткових репетиторів, а це – суттєва економія. Якщо додати усі додаткові видатки батьків на додаткові заняття поза школою – то різниця між навчання у державній та приватній школі може виявитись не такою суттєвою.

Тим більше у приватній школі зазвичай є додана вартість для батьків, як наприклад у кожному класі працює відеонагляд зі звуком і батьки мають можливість в онлайн-режимі слідкувати за часопроведенням своєї дитини. Передбачено смачне та корисне харчування та можливість трансферу дім-школа-дім. Домашнє завдання додому «не їде», а виконується в стінах школи, тому вдома батьки мають можливість проводити час з дітьми без шкільних задач та підручників. Також ми забезпечуємо повну безпеку наших студентів протягом усього навчального процесу.

Чтайте також:  "Інакше діти виїдуть разом із батьками". У МОН назвали мету №1 у школах Харкова, Одеси, Запоріжжя, Дніпра і Миколаєва

Міф №2. Гарні оцінки, але низький рівень знань
Основний факт для розвіювання цього міфу, це те, що оплата за навчання для усіх однакова, а оцінки – зовсім різні. Приватна школа – це, в першу чергу, середовище для розвитку та прогресу. Батьки віддають дітей у приватну школу не для того, щоб бачити просто оцінки, а для того, щоб діти виростали розумними, амбітними, мотивованими та досягали успіхів. У нашій школі ми контролюємо якість освіти, і навіть інколи деяким нашим батькам це не подобається, адже ніхто не очікував, що у приватній школі при переході у наступний клас потрібно буде здавати тестування з профільних предметів (прохідний бал – 60 балів).

Такі кроки не дуже популярні, але дозволяють нам зберігати свою репутацію школи, яка в першу чергу про освіту та рівень знань, а вже потім про комфорт та престиж. Ми постійно здійснюємо внутрішній та зовнішній контроль рівня знань наших студентів, ввели практику внутрішньої олімпіади – коли студенти з різних шкіл нашої мережі змагаються між собою. Якщо у середній чи старшій школі дитина пропустила урок, вона все одно повинна його вивчити і здати. Так ми можемо бути впевнені, що жодних «білих плям» у знаннях не буде. Ми популяризуємо навчання як тренд, у нас розумним бути – модно, і гарні оцінки – це вже додаткова приємність до заявленого рівня знань.

Чтайте також:  70% дітей-переселенців навчаються онлайн: психологиня попередила батьків про наслідки. Чому важлива соціалізація

Міф №3. Держава не контролює навчальний процес у приватній школі
Приватна школа також підлягає ліцензуванню, тож школи нашої мережі мають ліцензію на право провадження освітньої діяльності. Оскільки є ліцензія, то очевидно що працює механізм контролю за дотриманням ліцензійних умов. По закінченню приватної школи дитина отримує повноцінний атестат державного зразка. Більше того наші випускники освоюють і додаткові дисципліни. Цього року у співпраці з тренінговою компанією «Аґрус» ми проведемо першу у Львові конференцію для підлітків. Передуватиме цьому курс ораторського мистецтва. Багато уваги приділяємо і проєктній роботі. Теми проєктів інтегровані у різні предмети, а їхня мета – навчити студентів співпрацювати, комунікувати між собою і створити проект, який матиме практичне застосування.

Також ми ввели напрям профорієнтації в межах курсу «Бізнес. Кар’єра. Лідерство» – запрошуємо на уроки керівників фірм та експертів з різних галузей, де вони розповідають про специфіку своєї роботи, влаштовуємо тематичні зустрічі та екскурсії на підприємства. Звісно, у атестаті авторські курси та проекти не відображатимуться, але отримані знання та навики назавжди залишаться з дітьми.

Міф №4: Вчителі бояться впливових батьків, тому часто лише бавлять дітей, але не вчать
Дуже поширений міф. Він звісно має право на існування в певних закладах, але у нас все побудовано інакше. Вчитель відповідальний за знання дітей і йому важливо, що та в якому обсязі знають його учні. Бо від цього залежить його професійна внутрішньошкільна категорія та відповідно заробітна плата. Якщо його діти показують успіхи на міських та всеукраїнських олімпіадах, розробляють цікаві проекти, а сам вчитель ще й ініціює авторський курс, то прямопропорційно його успіхам росте і його фінансова винагорода.

Робота вчителя контролюється системою внутрішнього аудиту. Ми маємо дуже швидкий зворотній зв’язок про якість уроків, точно так само як і батьки, маємо доступ до відео зі звуком і в кожен момент часу можемо побачити, що відбувається на уроці. Насправді, все досить строго, можливо нема такої бюрократії як у державній школі, але якісний контроль – обов’язковий.

Чтайте також:  Викладач ніколи не виграє конкуренцію у смартфона на уроці

Міф №5: До приватної школи всіх зараховують і нікого не відраховують
Для студентів 1 класу є вступне оцінювання готовності дитини до школи – це консультація з нашим шкільним психологом. ЇЇ мета – допомогти батькам оцінити доцільність відвідування школи дитиною в поточному навчальному році. Також ми спілкуємось з батьками майбутніх “першачків”, бо для нас важливо, щоб родини наших студентів сповідували схожі цінності, були активними та зацікавленими у розвитку своєї дитини. Бо школа, батьки і дитина – це один цілісний механізм, команда і партнери. У початковій школі з класу у клас перехід відбувається автоматично. А вже у середню чи старшу школи ми приймаємо за результатами тестування. Якщо рівень знань учня нижчий, ніж вимагає той чи інших клас чи предмет, то ми змушені відмовити у прийомі в наші заклади.

Експертка з питань освіти, співзасновниця та очільниця мережі приватних інноваційних шкіл ThinkGlobal Lviv та GlobalKids Надія Дубченко

Щодо відрахувань. Звичайно, що у приватній школі більше уваги приділяється вирішенню проблемних ситуацій, але відрахування також можливі. У нас впроваджено Політику прогресивної дисципліни, де прописано повністю алгоритм фіксування значних та незначних порушень, тож якщо має місце систематичне порушення дисципліни, зрив уроків чи створення конфліктів всередині класу і школи, то відрахування такого студента не уникнути, і жодні інші фактори не мають впливу на зміну рішення школи. І звісно ж контроль знань. Погана успішність теж може бути причиною для відрахування. Але також бували випадки, що діти не встигали за програмою, тому батьки самі прийняли рішення перевести дітей до іншої школи.

Джерело.


Повернутись вверх