facebook

«Школи мають закриватися на карантин останніми і відкриватися найпершими»: ЮНІСЕФ та ВООЗ закликають відкрити заклади освіти в Україні

«Школи мають закриватися на карантин останніми і відкриватися найпершими»: ЮНІСЕФ та ВООЗ закликають відкрити заклади освіти в Україні

Інформує Всеосвіта.

Згідно з міжнародними дослідженнями, початкові та середні школи не є одними з основних носіїв вірусу.
Міністерства, ВООЗ та ЮНІСЕФ закликають органи місцевої влади залишити школи відкритими у період карантину, щоб забезпечити право кожної дитини на освіту.

Про це повідомляється на сайті ЮНІСЕФ.

Наразі в Україні 35% закладів загальної середньої освіти працюють дистанційно, попри те, що 96% працівників отримали принаймні одну дозу вакцини проти коронавірусу.

Нині Україна переживає вищий рівень розповсюдження COVID-19, ніж будь-коли раніше. Втім інтереси дитини мають бути керівними при прийнятті будь-яких рішень, включаючи доступ до освіти та шкіл. ЮНІСЕФ вітає нещодавні рішення декількох громад про відкриття шкіл, дотримуючись усіх протиепідемічних заходів, – зазначив голова #ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін.

Так, з огляду на офіційні дані, закриття шкіл обмежило доступ до освіти для дітей в усьому світі. Учні відстають у здобутті необхідних освітніх навичок, втрачають доступ до шкільного харчування, переживають соціальну ізоляцію і навіть зазнають жорсткого поводження й насильства.

Ми ймовірно ніколи не зможемо відшкодувати втрати, яких зазнають діти через те, що не ходять до школи. Школи мають закриватися на карантин в останню чергу і відкриватися найпершими. А ми повинні краще розставляти пріоритети, адже існують шляхи безпечно відкривати школи. З початку цього навчального року я спостерігав, як освітяни та учні докладають значних зусиль, аби дотримуватися необхідних заходів щодо запобігання COVID-19, – акцентував Шахін.

Чтайте також:  Платне навчання у школі та штрафи за прогули: батьки оніміли від планів зі шкільної реформи

Водночас міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет наголосив, що діти мають навчатися за партами, адже соціалізація та живе спілкування – це важливі чинники, які впливають на якісне опанування навчального матеріалу:

МОН продовжує тримати під контролем статистику вакцинальної кампанії серед працівників закладів загальної середньої освіти й постійно рекомендує керівникам департаментів та управлінь освіти обласних та місцевих адміністрацій повернути освітній процес в очний режим із дотриманням протиепідеміологічних умов.

Згідно з міжнародними дослідженнями, початкові та середні школи не є одними з основних носіїв вірусу. А ризиками передачі COVID-19 можна керувати за допомогою відповідних заходів.

Зараз важливо переконатись, що для контролю здоров’я учнів та персоналу в школах є дієві системи. Щоб не закривати заклади освіти, ми можемо обмежувати передачу вірусу завдяки широкому спектрові заходів, залежно від рівня передачі, у місцях, де вона відбувається. Ці заходи включають дотримання фізичної дистанції в школах, часте миття рук, носіння масок, забезпечення належної вентиляції в класах і розширення доступу до тестування, – пояснив д-р Ярно Хабіхт, представник ВООЗ та Голова Бюро ВООЗ в Україні.

Міністерства та міжнародні організації закликають органи місцевої влади якнайшвидше безпечно відкрити школи та вжити необхідних заходів для запобігання передачі коронавірусу:

Чтайте також:  Дітей "розселятимуть" по класах: з вересня для всіх шкіл вводять нові правила
  • учні, педагоги й персонал школи повинні носити маски – відповідно до національних рекомендацій;
  • у школі мають бути засоби для миття рук та/або дезінфекційні засоби;
  • необхідно часто прибирати поверхні й предмети спільного користування;
  • потрібно забезпечити належну вентиляцію;
  • розподілити учнів і вчителів у малі групи, які не перетинаються у школі: різний час початку уроків, перерв, відвідування туалету, прийому їжі та закінчення уроків;
  • створити механізми обміну інформацією з батьками, учнями та вчителями;
  • вчителі мають бути пріоритетною групою вакцинації від COVID-19.

Джерело.


Повернутись вверх