facebook

Кабмін перерозподілив кошти на освіту: на чому вдалося найбільше зекономити та на що витратять ці суми

Кабмін перерозподілив кошти на освіту: на чому вдалося найбільше зекономити та на що витратять ці суми

Інформує Всеосвіта.

Розпорядження було ухвалене 17 листопада 2021 року.
Кабінет міністрів перерозподілив кошти з Державного бюджету, передбачені Міністерству освіти і науки на 2021 рік.

Відповідне Розпорядження № 1445-р Кабмін схвалив 17 листопада 2021 року.

Так, згідно з інформацією уряду, найбільше вдалося зекономити на виплаті студентських стипендій, тож ці кошти будуть спрямовані на оплату комунальних послуг коледжам та закладам вищої освіти. Також майже 500 тисяч гривень передбачено для виплати щорічної грошової винагороди педпрацівникам. Деталі перерозподілу коштів розписано у Пояснювальній записці до проєкту розпорядження.

Скільки та на чому вдалося зекономити:
На 1,99 млн грн – за програмою «Надання освіти закладами загальної середньої освіти державної форми власності. З них:

416 тис. грн – на відрядженнях, у зв’язку зі звільненням учнів 4 і 9 класів від проходження ДПА у 2021 році та зменшення терміну перебування у закордонних відрядженнях членів атестаційних комісій Міжнародної української школи;

1,5 млн грн – на продуктах харчування, у зв’язку із запровадженням карантину з метою запобігання поширення коронавірусу й, відповідно, переведенням учнів на дистанційне навчання;

73 тис. грн – на оплаті праці. Економія виникла внаслідок оплати лікарняних та нарахувань ЄСВ працівникам з інвалідністю.

Чтайте також:  "Працюю 31 годину на тиждень": молода вчителька розсекретила свою зарплату

На 1,807 млн грн – за програмою «Забезпечення здобуття професійної (професійно-технічної) освіти у закладах освіти соціальної реабілітації та адаптації державної форми власності, методичне забезпечення закладів професійної (професійно-технічної) освіти».

Економія виникла у зв’язку із закриттям у 2021 році Бучанського навчального центру № 85 та Чернігівського навчального центру № 44.

На 1,224 млн грн – за програмою «Здійснення методичного та аналітичного забезпечення діяльності закладів освіти», у зв’язку із встановленням карантинних обмежень.

На 3,808 млн грн – за програмою «Проведення всеукраїнських та міжнародних олімпіад у сфері освіти, всеукраїнського конкурсу «Учитель року».

Зекономити вдалося у зв’язку із встановленням карантинних обмежень й, відповідно, скасуванням фінального етапу Всеукраїнських та міжнародних учнівських олімпіад, а також дистанційним проведенням конкурсу «Учитель року».

На 270 млн грн – за програмою «Виплата академічних стипендій студентам (курсантам), аспірантам, докторантам закладів фахової передвищої та вищої освіти», через зменшення індексу інфляції й незавершений процес оформлення банківських карток для студентів нового набору.

На 15,386 млн грн – за програмою «Надання пільгових довгострокових кредитів для здобуття фахової передвищої та вищої освіти».

Зменшилася фактична кількість студентів, які б бажали скористатися пільговими довгостроковими кредитами для здобуття вищої освіти.

Чтайте також:  Вчителька початкових класів за допомогою пластирів пояснила дітям, що таке справедливість, і стала зіркою мережі

На 4,589 млн грн – за програмою «Загальнодержавні заходи у сфері освіти». З них:

703 тис. грн – на проведенні дослідження якості дошкільної освіти з використанням шкали оцінювання ECERS. Перенеслися строки виконання окремих заходів щодо підготовки аналітичного звіту за результатами дослідження й зменшився час на проведення дослідження в одному закладі (з 56 год до 40 год);

2,2 млн грн – на виготовленні випускних документів про освіту. Економія виникла за результатами проведених торгів;

740 тис. грн – на проведенні експертизи підручників для здобувачів повної загальної середньої освіти під час конкурсного відбору;

945 тис. грн – на організації та проведенні конкурсів (зокрема й фінальних етапів), семінарів, нарад, виставок, конференцій, форумів тощо, у зв’язку із запровадженням карантину. Також економія виникла за результатами організації та проведення конференції «Освіта можливостей: нові горизонти професійної (професійно-технічної) освіти в Україні».

Куди вкладуть зекономлені кошти:
1,99 млн грн – за програмою «Надання освіти закладам загальної середньої освіти державних форм власності». З них:

490 тис. грн – на виплати щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків педпрацівниками;

1,5 млн грн – на придбання сучасного спортивного інвентарю та кухонного обладнання.

Чтайте також:  Чи замінять професійні ліцеї у старшій школі навчання у профтехучилищах

181 млн грн – за програмою «Підготовка кадрів закладами вищої освіти та забезпечення діяльності їхніх баз практики». З них:

141 млн грн – на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, що дасть можливість частково забезпечити потребу ЗВО у коштах, оскільки зростають тарифи на енергоносії;

40 млн грн – на аварійні об’єкти та завершення до кінця поточного року розпочатих робіт з будівництва, ремонту, реконструкції та реставрації.

5,494 млн грн – за програмою «Загальнодержавні заходи у сфері освіти». Кошти будуть спрямовані на видання підручників для учнів 8 класів ЗЗСО, які не видані у повному обсязі.

110 млн грн – за програмою «Підготовка кадрів закладами фахової передвищої освіти». Кошти будуть використані закладами для оплати комунальних послуг, за спожиті енергоносії, а також для підготовки систем теплопостачання.

Джерело.


Повернутись вверх