facebook

Під час карантину заклади освіти повинні самостійно ухвалювати рішення щодо переведення шкіл на очне чи онлайн-навчання

Під час карантину заклади освіти повинні самостійно ухвалювати рішення щодо переведення шкіл на очне чи онлайн-навчання: підсумки пресконференції керівників шкіл та громадськості

Інформує Всеосвіта.

Кожне середовище має свій мікроклімат, зокрема й імунний, де є свої піки й спади захворюваності.
Сьогодні, 15 листопада 2021 року, відбулась пресконференція керівників шкіл та громадськості на тему: «Україна втрачає якість освіти, а діти – вчителів». Під час якої директори шкіл та представники громадських об’єднань звернулись до профільних державних і місцевих органів влади щодо врегулювання питання організації навчання у школах під час посилення карантинних заходів. Зокрема, Костянтин Падалка, координатор «Бізнес-асоціації освітніх закладів», висловив такі пропозиції до суспільства та влади щодо організації безпечного та ефективного освітнього процесу:

Заклади освіти повинні мати можливість реалізувати свої законні права автономії та самостійно ухвалювати рішення щодо форми навчання – з урахуванням епідемічної ситуації, інтересів здобувачів освіти та всіх учасників освітнього процесу.

Має відбуватися узгодження рішень державної влади у сфері освітньої діяльності з профільними асоціаціями: Бізнес-асоціацією освітніх закладів, асоціаціями педагогів, професійними спілками та об’єднаннями батьків з метою пошуку зважених і правових рішень.

Дозволити закладам освіти повернутись до очного формату роботи за умови 100% вакцинації працівників та виконання санітарних вимог.

Чтайте також:  У Міносвіти розповіли про підвищення зарплати вчителів вже з квітня...

Журналісти «Всеосвіти» також взяли участь у пресконференції та поспілкувались з керівниками шкіл щодо роботи закладів освіти під час посилення карантинних обмежень.

! Учасники пресконференції зазначають, що чинні та майбутні рішення про переведення шкіл на дистанційну форму навчання є фактичною забороною звичайного освітнього процесу у приміщеннях закладів освіти. На їхню думку, це створює цілу низку негативних наслідків: діти не отримують якісних освітніх послуг, втрачають дорогоцінний час, а також щодня у школярів знижується мотивація до навчання, і дітей стає все важче й важче зацікавити навчанням.

Ба більше, в умовах локдауну, коли діти самі лишаються вдома, особливо у родинах, де вихованням займається тільки один з батьків або батьки працюють лікарями чи на інших стратегічних роботах, діти наражаються на небезпеку, оскільки залишаються у квартирі віч-на-віч з усіма ризиками, зазначає Олена Лізвінська, фахівчиня з безпеки дітей:

Малолітня дитина не здатна оцінити ризики, які загрожують її життю і здоров’ю, не може і не має самостійно дбати про свою безпеку.

Представники освіти наголошують на тому, що школи є одними з найбезпечніших місць, такої ж думки дотримуються у ЮНІСЕФ та ВООЗ.

Директорка Ліко-школи Олена Кухарська підкреслює, що заклад освіти здатен сам вирішувати, коли працювати, а коли закривати клас чи школу на карантин. За її словами, кожне середовище (сім’я, клас, школа) має свій мікроклімат, зокрема й імунний, де є свої піки й спади захворюваності.

Чтайте також:  Реформа старшої школи: кількість предметів скоротять, 45% випускників вирушать до ПТУ

У коментарі «Всеосвіті» Кухарська додала, що у школі, де вона є керівником, є всі необхідні протиепідемічні засоби для того, аби освітній процес відбувався безпечно. Ба більше, вона зазначила, що за останні роки діти почали менше хворіти, лише у зв’язку з тим, що у закладі освіти розпочали дотримуватися всіх санітарних норм.

У нас в школі є маски, дезінфектори, спеціальні дезінфектори для повітря, ми кожного вечора кварцуємо приміщення. Відповідно, робимо все для того, аби працювати очно. У разі якщо в класі є хвора дитина, то такий клас закриваємо на два тижні, щоб розірвати цей ланцюжок захворюваності, – зазначає Олена Кухарська.

Своєю чергою, директор Гнідинцівського ЗЗСО Володимир Алєксєєв зазначає, що наразі немає автономії закладів освіти. За його словами, умови для функціонування шкіл однакові як для маленької сільської школи, так й для великої міської.

Як на мене, повинна бути автономія, адже я як керівник школи бачу всю ситуацію з захворюваністю та вакцинацією педагогічних працівникі вта дітей. Відповідно, можу сам ухвалити рішення щодо формату навчання. Однак, на жаль, цієї можливості у мене немає.

У коментарі «Всеосвіті» Алєксєєв зазначив, що за останні пів року у його закладі освіти не захворів на коронавірус жоден педпрацівник. Був пік захворюваності на грип у вересні, коли перехворіла більша кількість дітей, а коли 99% відсотків вчителів і дітей працювали у звичному режимі й були здорові, то вони були змушені піти на дистанційку.

Чтайте також:  Яку зарплату отримує учитель без стажу

Ми не проти дистанційки, але якщо у цьому є потреба. Коли у школі ніхто не хворіє, то сенсу у дистанційці немає, – говорить Володимир Алєксєєв.

Крім того, під час пресконференції наголосили на тому, що внаслідок відсторонення частини персоналу майже кожна школа і галузь освіти у цілому понесли суттєві кадрові втрати. За словами голови ГО «Батьківська спілка» Близнюка Андрія, нещодавня статистика показує, що 10 тисяч вчителів відсторонили від роботи згідно з наказом МОЗ України від 04.10.2021 № 2153.

Так, вчителі мають бути вакциновані, але ті норми, які наразі виписані в наказі, на мою думку, не найефективніший шлях. Тому наказ слід переглянути однозначно!

! За підсумками пресконференції з метою висвітлення проблем представники направлять відкрите звернення до уповноважених органів влади (МОНу, МОЗу, Кабміну).

Джерело.


Повернутись вверх