facebook

Як зберегти комунікацію з батьками під час пандемії – досвід учителів Нової української школи

Як зберегти комунікацію з батьками під час пандемії – досвід учителів Нової української школи

Ефективність реформи освіти залежить від змін застарілих підходів. До них належать і батьківські збори. У НУШ батьківські збори давно змінили свій звичний вигляд: з суто організаційної зустрічі, вони переросли на товариські збори однодумців, що мають спільні цілі. Батьківські конференції, індивідуальні зустрічі, тематичні збори-тренінги тощо. Все це стало вже звичним явищем у початкових класах НУШ. Проте пандемія внесла свої зміни і з дотриманням нових мір (захисна маска, температурний скринінг, заборона батькам заходити всередину школи) збільшилась не лише фізична, але й психологічна дистанція між учасниками освітнього процесу.

Виклики і труднощі першого вересня в часи пандемії

Не обійшлося без труднощів і в школі, де працює Людмила Куркуріна, директорка школи в селі Чорноземне Запорізької області. Розповіла, що дистанційна робота з батьками проводилася навіть упродовж першого весняного карантину. Коли для багатьох шкіл вимушений перехід у режим онлайн став несподіванкою, у школі, де працює пані Людмила, адаптація пройшла досить швидко. Класні керівники вели власні блоги, завдяки чому батьки могли залишатися в курсі всіх подій у класі, ставити питання, які їх турбують та отримувати відповіді. Та навіть попри це новий 2020/2021 навчальний рік почався з непорозумінь:

«Деякі батьки просто не хотіли розуміти, чому їх не впускать до школи. Їм було дивно, що вони не можуть зайти до класів разом із дітьми. Батьки навіть намагалися “прорватися” до школи. Це була досить неочікувана ситуація, враховуючи, що весняний карантин був для нас менш кризовим. Тож довелось шукати шляхи вирішення».

Одним з рішень стало створення публікацій про поточну роботу в класах під єдиним хештегом (ним став ЧорноземненськаЗОШ_вісті_з_уроків). Пані Людмила розповіла, чому це було необхідно:

«Батьки не можуть, як раніше часто практикувалося в нашій школі, бути присутніми на уроках вживу. Тож таке інформування про успіхи та досягнення учнів допомагає тримати зв’язок з батьками».

Крім того, шкільна адміністрація провела онлайн-анкетування, щоб дізнатися основні причини занепокоєння та почути пропозиції батьків щодо його вирішення. Директорка розповіла, що за результатами опитування стало зрозуміло, що третина батьків знаходиться в настільки тривожному стані, що без залучення спеціалістів не обійтися. Дотримуючись вимог карантину, 30 батьків, які за результатами анкетування потребували найбільшої підтримки школи, зібралися у школі на семінар «Педагоги та батьки: налагоджуємо контакт» за участі доцентки кафедри психології Навчально-наукового інституту соціально-педагогічної та мистецької освіти Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького Наталії Гузь.

Чтайте також:  "А що це ми будемо Пушкіна вивчати?" Вчителька розповіла про плюси НУШ, штучного інтелекту на уроках і зарплату 12 тисяч гривень

«Не всі, особливо в селах, як наше, мають можливість консультації психолога. Тож така допомога з боку школи є вкрай важливою. Звертайтеся до професіоналів, вони ніколи не відмовлять. Ми навіть не сподівалися, що ця зустріч дасть такий сильний ефект. Рівень занепокоєння та напруження батьків значно знизився в порівнянні з вереснем. Вони відчули підтримку школи», – розповідає директорка.

Людмила Куркуріна наголошує: «Сучасні школярі мають інший спосіб мислення, тому марно працювати з ними за старими схемами. Нова школа вимагає нових підходів у роботі, нових способів взаємодії в розрізі батьки-вчителі-діти».

Працювати так, як працювали раніше вже не можна.

У щастинській школі, що на Луганщині, теж давно зрозуміли цю аксіому. Весняний карантин дався школі нелегко, але завдяки командній роботі вчителів та батьків кризу вдалося подолати. І тепер Елліна Криживець, заступниця директора з виховної роботи Щастинської ЗОШ №1 ім.К.Кутового, поділилася своїм досвідом з нашим проєктом.

«У перший весняний карантин все було дуже важко, як у всіх. Цілковита розгубленість, різні месенджери, різні способи оповіщення. Дуже складно, але ми поставили собі за мету полегшити життя всім: батькам, учням, учителям. Адже освітній процес – тристоронній. Ми знайшли дуже хороший вихід – впровадження єдиної системи електронного документообігу, яка б підійшла як для дистанційного, так і для змішаного навчання».

Головною вимогою для такого ресурсу був безкоштовний доступ та збереження персональних даних. Після ретельного вибору, педагоги школи в м.Щастя обрали для себе портал ІСУО. Це міністерський портал, через який робляться всі звіти: кадрові, про дітей, наповненість класів. Учителька розповіла, що 18 серпня 2020 року вони запустили ще одну функцію під назвою «Нові знання». Вона включає електронну звітність, аналітику й навіть можливість зворотного зв’язку. Можна створювати спільноти, надсилати повідомлення. Вчителі можуть надсилати коментарі до оцінок батькам, батьки можуть ставити питання вчителям. Пані Елліна розповідає:

Чтайте також:  Українська вчителька запропонувала скасувати похвальні листи в початковій школі: нагороди треба давати всім

«Якщо навесні у всіх телефони дзвеніли чи не цілодобово, тепер батьки можуть надіслати повідомлення в зручний для себе час, а вчитель у зручний для себе час відповісти. Так само й комунікація з дітьми. Це дуже зручно! Є функція дистанційного навчання, можливість вкладати різноманітні матеріали, завдання в Гугл сервісах, все що завгодно. Дитині не потрібно нічого шукати. Вона зайшла, бачить лише свої щоденник, розклад, оцінки, результати, домашні завдання і спілкується з вчителем напряму, без посередників. Ніхто нічого не бачить, цю інформацію бачать лише її батьки. Так само й учителю дуже легко залишати коментарі, зауваження».

Вчителька додає, що такі технології можна й потрібно використовувати не лише для дистанційного навчання. Адже в НУШ на чільне місце ставиться не отримання учнями інформації, а вчителями її передачі. А саме вміння отримати необхідні знання в потрібний момент. У чому допомагає змішана система навчання.

«До того ж у нас унікальна школа, – продовжує пані Елліна. – Третина учнів – діти з непідконтрольних територій. Більше 200 дітей навчаються дистанційно, тому до карантину вся комунікація з ними здійснювалася через сайт школи, надсилали завдання електронною поштою чи у вайбері. У когось він працював, у когось ні. А тепер через цю систему «Нові знання» – комунікація відбувається без проблем. Табелі, тематичні оцінки, навіть Свідоцтво досягнень можна зробити в електронному варіанті. Кожного дня в реальному часі кожен бачить свій результат. Ніби дрібниця, але це настільки дозволяє відчувати себе дуже цивілізованою, просунутою людиною».

На батьківські збори у Zoom

Заступниця директора з виховної роботи розповіла, що не лише оцінювання перейшло в онлайн. Туди ж перемістилися батьківсько-вчительські зустрічі:

«Для учнів, для батьків учнів, які навчаються в п’ятих, у перших класах у нас щороку проходять педконсиліуми з адаптації дітей до освітнього процесу. Цього року вони проходили в Зумі і це було дуже зручно. Крім того, ми надіслали анонімну гугл-форму для того, що можна було отримати зворотний зв’язок від батьків. Завдяки цьому ми змогли врахувати всі побажання».

Чтайте також:  Зростуть зарплати вчителів: на скільки варто очікувати підвищення освітянам...

Звичайно, не всі батьки мали можливість приєднатися до онлайн-зустрічі. Для цього адміністрація зробила запис, який класні керівники розповсюджували у своїх класних групах. Створені групи обирають, у якому форматі: чи це на електронну пошту, чи вайбер. Пані Елліна продовжує:

«Технічна можливість є практично в усіх. У нашому місті високошвидкісний інтернет, а комп’ютерами, планшетами чи смартфонами давно нікого вже не здивуєш. Учителі нашої школи активно користуються гугл-сервісами саме на уроці. По всій школі є WiFi у вільному підключенні. Дуже швидко й легко перевірити домашнє завдання».

Звичайно, матеріальні можливості у всіх різні, тож є батьки, які, не мають гаджетів. На цей випадок у нас в школі є дев’ять планшетів, котрі будь-який вчитель може взяти, принести на урок і роздати дітям, які не мають такого оснащення. Пані Елліна запевняє, що з цим проблем немає. Такі діти продовжують працювати з паперовими щоденниками, отримують завдання так само за підручником і не відчувають себе обділеними. Тому що вчитель на уроці так само традиційно озвучує домашнє завдання, записує на дошці, коментує. Все робиться за традиційною методикою і виходячи із можливостей.

«Наші вчителі постійно навчаються. Є дуже багато курсів, і педагоги постійно знаходяться у цьому пошуку. Тому що ми всі прекрасно розуміємо: працювати так, як працювали раніше, вже не можна. Інші часи, інші технології. І, дійсно, урок виходить з урахуванням інновацій», – запевняє вчителька.

Налагодити співпрацю між батьками та школою – не просто корисна порада. Добре налагоджена комунікація, реалізована не словом, а ділом, педагогіка партнерства – необхідність, особливо у складні часи пандемії.

Олександра Дмитренко, журналістка проєкту «Навчаємось разом: дружня школа»

Джерело.


Повернутись вверх