facebook

Ігри з Lego для вивчення літер і звукового аналізу слів

​​​​​​​З вересня 2018 року цеглинки Lego широко використовуються у навчальному процесі у школах та садочках Україні. Пропонуємо ідеї вправ з використанням Lego для вивчення літер.


1. Вправа «Збери літеру»
Принцип виконання: Запропонуйте учням, поєднавши цеглинки відповідним чином, скласти літеру.

Варіант А) Викласти літеру на аркуші паперу, на якому попередньо надруковані її обриси.

Варіант Б) Відтворити тривимірну літеру, скріпивши цеглинки між собою за допомогою їхніх пазів.

2. Вправа «Знайди пару»
Принцип виконання: Запропонуйте першачкам чи вихованцям скріпити між собою цеглинки, на яких позначено однакові літери.

Варіант А) Знайти і поєднати цеглинки, на яких позначені друковані літери та їхні курсивні відповідники.

Варіант Б) Скласти в пару однакові літери – велику і маленьку.

3. Вправа «Голосний чи приголосний»
Узгодьте з учнями, якими кольорами цеглинок ви маркуватимете літери, яким позначають приголосні й голосні звуки (зазвичай, приголосні – сині, а голосні – червоні, також за бажання можна запровадити жовтий для м’якого знаку й апострофу, а при вивченні російської – для твердого знаку).

Перед виконанням вправи переконайтесь, що у кожного учня є цеглинки цих кольорів.

Принцип виконання: Вчитель називає або показує певну літеру, а учні мають підняти цеглинку відповідного кольору. Або учні мають наклеїти наліпки з літерами (тут правильніше сказати: зі звуками, позначеними літерами) на цеглинки відповідного кольору.

Чтайте також:  "Навіщо тоді школа?" Чому дітям початкових класів категорично не потрібен репетитор

У подальшому за аналогічним принципом можна створювати з учнями найпростіші звукові моделі слів (без розрізнення твердих і м’яких приголосних, без розбиття йотованих голосних на два звуки тощо). Більш точні звуковим моделям буде присвячена наша п’ята гра.

4. Вправа «Склади слово»
Попередньо підготуйте набори пластмасових цеглинок, на кожній з яких позначено певну літеру, а також аркуші з друкованими чи написаними від руки словами.

Принцип виконання: Запропонуйте школярам знайти з-поміж інших цеглинок ті, на яких позначено необхідні літери, та послідовно скріпити їх, утворивши дані слова.

5. Вправа «Звуковий аналіз»
Попередньо узгодьте зі школярами, яким кольором позначаються тверді й м’які приголосні. Зазвичай твердий приголосний – синій, м’який приголосний – зелений, голосні звуки – червоні. М’який знак у цій грі вже категорично відсутній (спитайте дітей: чому так?).

Принцип виконання: Запишіть слово на дошці й запропонуйте учням створити його звукову модель, послідовно склавши цеглинки відповідних кольорів. Наголосіть на тому, що приголосна літера з наступним м’яким знаком разом найчастіше означають усього одну зелену цеглинку цієї гри. А літери я, є, ї, ю – найчастіше вимагають одразу дві цеглинки: зелену й червону.

6. Вправа «Вгадай слово за звуковою схемою»
Ускладнення попереднього завдання: запропонуйте дітям «розшифрувати» Lego-модель звукового аналізу слова.

Чтайте також:  "Навіщо тоді школа?" Чому дітям початкових класів категорично не потрібен репетитор

Принцип виконання: На перерві розкладіть на кожній парті Lego-моделі звукового аналізу різних слів. Учні мають вгадати слова (у будь-якій кількості) з такою звуковою моделлю.

Джерело.


Повернутись вверх