facebook

Письменник із Закарпаття написав звернення до Шкарлета через проросійські підручники: деталі

Закарпатський письменник Василь Кузан написав міністру освіти і науки Сергію Шкарлету відкритого листа з проханням вилучити зі шкіл України проросійські підручники “Світова література” авторства Євгенії Волощук для 5 – 9 класів.

Ще 8 листопада він написав відкритого листа до Міністерства освіти та науки й наразі очікує відповіді. Його також підписали понад 250 людей, зокрема українські письменники, вчителі та громадські діячі.

Чому письменник просить вилучити книжки “Світової літератури” зі шкіл? Василь Кухан написав, що під обкладинкою підручника Євгенії Волощук зі світової літератури для 5 класу ховається не тільки російський дух.

Там тхне рабським ставленням авторки підручника до нації агресора. Чи не половина ілюстрацій – це репродукції картин російських художників. Невже в Україні ніхто не робив ілюстрацій до казок народів світу? Був момент, коли у мене склалося враження, ніби пані Євгенія окремі розділи просто переписала із якогось російського підручника,
– вважає Кузан.

Письменник опитав близько 10 вчителів. Всі вони підтвердили, що змушені викладати дітям світову літературу за вказаним підручником, адже альтернативи у багатьох школах наразі немає.

У відкритому листі Василь Кузан вимагає розпочати процес вилучення зі шкіл України підручників “Світова література” авторства Євгенії Волощук для 5, 6, 7, 8, 9 класів та оголосити конкурс на створення нових підручників “Зарубіжна література” для шкіл.

Чтайте також:  У Міносвіти розповіли про підвищення зарплати вчителів вже з квітня...

До слова, в українських підручниках часто можна помітити спотворену чи проросійську інформацію. Наприклад, у шкільних підручниках з історії України для 9 та 10 класів помітили спотворену карту України – вона була без окупованого півострова Крим.

Водночас у підручнику з історії України пишуть, що Росія заснувала кілька українських міст – Одесу, Дніпро, Сімферополь та Севастополь.

 

Джерело.


Повернутись вверх