facebook

Як вчителів усуватимуть через проблеми зі щепленнями і чим їм це загрожує: всі подробиці

Як вчителів усуватимуть через проблеми зі щепленнями і чим їм це загрожує: всі подробиці

>

З 8 листопада вчителів почнуть відсторонювати від роботи – якщо вони не матимуть щеплення від COVID-19. Таких освітян будуть позбавляти зарплати.

Однак є чимало суперечливих моментів, приміром, що робити тим, хто має протипоказання або навчає дітей дистанційно. Освітній омбудсмен Сергій Горбачов звернувся до Держпраці та МОЗ і зібрав відповіді на головні запитання про прийдешнє відсторонення вчителів. OBOZREVATEL переповідає коротко.

Список запитань, на які зібрав відповіді освітній омбудсмен

  • Як визначатимуть вчителів, яких відсторонять від роботи?

Підставою для відсторонення вчителя є:

  • відмова від щеплення;
  • ухилення від щеплення;
  • відсутність документа про щеплення або довідки про наявність протипоказань.

Забезпечити відсторонення таких працівників має керівник закладу освіти.

  • Як бути вчителям, у яких є протипоказання до щеплення?

Якщо працівник має абсолютні протипоказання, він не повинен вакцинуватись. Такого вчителя не будуть відсторонювати від роботи. Але він обов’язково має надати медичний висновок про наявність таких протипоказань.

Як роз’яснює МОЗ, абсолютні протипоказання можуть бути постійними й тимчасовими, є також ще є застереження.

  • Тимчасові протипоказання – ті, що минають. Наприклад, гострі захворювання з підвищенням температури вище 38, певні ліки, вакцинація від інших інфекційних хвороб, проба з туберкуліном, COVID-19 в анамнезі.
  • Постійні протипоказання – тобто, пожиттєві. До них належать: анафілактична реакція на першу дозу вакцини.
  • Застереження (вакцинація з пересторогою) – коли остаточне рішення щодо щеплення ухвалює лікар, зваживши переваги та ризики. До них належать: рак, аутоімунне захворювання, пов’язане з імунодефіцитом.
Чтайте також:  Зарплата зросте до 16 тисяч гривень: українців обнадіяли квітневим підвищенням

Однак ті, хто має тимчасові, постійні протипоказання чи застереження – поки не можуть отримати довідку на їхнє підтвердження. Проблема в тому, такої форми ще не існує. Що робити в такому разі, освітньому омбудсмену у МОЗ не пояснили.

  • Чи має значення, якщо школа працює дистанційно чи на канікулах?

Ні. Наказ про обов’язкові щеплення стосується всіх освітян – за винятком тих, хто має абсолютні протипоказання. Формат навчання значення не має, бо дистанційна робота –теж робота. А нещплені освітяни з 8 листопада не матимуть права працювати.

Канікули для педагогічних працівників не є відпусткою – це такий самий робочий час і зарплату вони отримують таку ж, як і під час навчання школярів.

  • Що буде з зарплатою відсторонених вчителів?

Заробітна плата – це винагорода, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. Якщо робота не виконується, то і оплати не має бути.

Крім того, у законодавстві не передбачений обов’язок роботодавця зберігати за працівником заробітну плату на час відсторонення через відмову робити щеплення проти COVID-19. З іншого боку, це питання може якось інакше регулюватись колективними договорами та/або угодами, рішеннями роботодавця. Ще один важливий момент – період відсторонення не зараховується до трудового стажу.

  • Як будуть відсторонювати вчителів?
Чтайте також:  Оновлений Калькулятор зарплати вчителя 2024: яку суму отримуєте ви?

Щодо відсторонення працівника керівник закладу має видати наказ (розпорядження). У документі повинні бути зазначені підстави та строки відсторонення, які визначені в пункті 41-6 постанови Кабміну від 20 жовтня 2021 р. № 1096.

Керівник зобов’язаний ознайомити з наказом працівника, якого відсторонює.А той, своєю чергою – на першому примірнику чи спеціальному бланку поставити дату і розписатися.

Якщо працівник відмовляється ознайомитися з наказом або розписатися, юристи радять керівникам закладів складати акт про таку відмову.

  • Як бути тим, хто нещодавно перехворів на COVID-19?

Таким вчителям потрібна довідка про “одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якої підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія)”.

Освітній омбудсмен зазначив, що багатьом вчителям не вдається технічно підтвердити довідку у Дії. Тому Сергій Горбачов написав листа до Кабміну, в якому закликав терміново ухвалити рішення про скасування цієї умови. Принаймні до того часу, доки цей функціонал не буде коректно працювати.

  • А якщо у вчителя лише одна доза щеплення?

Одна доза убезпечує вчителів від відсторонення. Такі заходи стосуються лише тих, хто відмовляється чи ухиляється від щеплення. Тож “жовтий” COVID-сертифікат допоможе уникнути проблем.

  • Як і де вчителям отримати потрібні документи, щоб не бути відстороненими?
Чтайте також:  Вчителям суттєво перерахували заробітні плати: обіцяють, що це підвищення не остаточне

Сертифікат про вакцинацію:

  1. Через застосунок Дія;
  2. Через портал Дія;
  3. Сертифікат через портал Дія – завантажити та роздрукувати паперовий міжнародний варіант;
  4. Сімейний лікар – паперовий варіант з печаткою.

Довідка про одужання:

  1. Міністерство цифрової трансформації України анонсувало запуск цифрових COVID-сертифікатів про одужання, які найближчим часом з’являться у застосунку та на порталі Дія.
  2. Сімейний лікар – після затвердження відповідної форми довідки.

Довідка про наявність протипоказань до вакцинації проти СOVID-19

  1. Сімейний лікар після затвердження відповідної форми довідки.

Як раніше повідомляв OBOZREVATEL:

  • Станом на 1 листопада кількість працівників шкіл, які зробили щонайменше одне щеплення від коронавірусу, перевищила 90%. Із них майже 70% вже повністю вакциновані. За рівнем вакцинації вчителів лідирує Київська область.
  • Міністерство охорони здоров’я своїм наказом за 4 жовтня затвердило перелік професій, для яких щеплення від коронавірусу є обов’язковим, серед них і педагоги. Виняток – тільки для тих, кому щеплення протипоказане за станом здоров’я.
  • Співробітників шкіл, які не вакцинуються від коронавірусу, будуть усувати від роботи і позбавляти зарплати, заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Наказ набуде чинності 8 листопада.

Джерело.


Повернутись вверх