facebook

“Штам “Дельта” вбиває у страшний спосіб, пацієнти здаються лише від побаченого”: лікар про наростання “дикості” вірусу

Штам “Дельта” кладе на лікарняні ліжка все більше українців. Вірус не знає жалості та поводиться вкрай агресивно. Медики повідомляють про щонайтяжчі ускладнення, закликаючи громадян України не легковажити. Лікарі також зазначають, що часто пацієнти одержують колосальний стрес лише від побаченого в палатах із важкими хворими.

 

Як інформує “НВ”, лікар-терапевт з надання екстреної допомоги Центральної міської клінічної лікарні Івано-Франківська № 1 Андрій Павліський розповів, що у його медзакладі місць для пацієнтів з коронавірусом бракує.

“Зараз місць у наших лікарнях ще вистачає, але паралельно відкривають додаткове відділення в іншій лікарні, яка не була направлена на лікування COVID-пацієнтів. Там відкривають ще ліжко-палати і цим будуть компенсувати нестачу місць в нашому стаціонарі”, — зазначив Павліський.

Зазвичай пацієнти у ковідному медзакладі лікуються щонайменше два тижні. Наразі в Івано-Франківську інфікуються штамом Дельта, який поводиться агресивніше, а його симптоматика нечітка.

“Не зважаючи на те, що зайшов штам “Дельта”, конкретики (у симптомах) немає. Дуже багато випадків, які початково виглядають як кишкова інфекція, потім можуть себе проявити як COVID, приєднується пневмонія. Є температура, нюх та смак буває пропадають, але найтиповішим (симптомом) буде задишка, яка з’являється досить пізно, коли легені вже мають велике ураження. (Пацієнти) потрапляють до нас з необхідністю негайного підключення до кисню”, — пояснив лікар.

Чтайте також:  Які зміни чекають старшу школу в Україні: з 17 предметів залишать 12, а 45% випускників підуть до ПТУ

У палатах перебувають по чотири-шість людей. Часто хворі виявляються морально не готовими до співмешкання з пацієнтами з тяжким перебігом COVID-19.

“Пацієнти можуть знімати маски, бо їм здається, що маска не дає дихати, а насправді вона покращує їхній стан. Дуже важко бачити інших пацієнтів. Бувають пацієнти тяжчі і люди бояться цього, дивлячись на них, сильно стресують і здаються… Йде сортування по важкості стану. Є об’єктивні і суб’єктивні фактори. Когось швидко підключають (апарату ШВЛ), когось — можна потримати на інших методах. Поки (ситуація) в межах терпимої, але якщо далі буде наростати кількість пацієнтів, а відповідно — важких пацієнтів, тоді я не знаю, що буде”, — розповів терапевт.

Лікарі забезпечені необхідними засобами захисту та обладнанням, яких бракувало минулоріч. Однак вже зараз медики працюють понаднормово, повідомив терапевт:

“Перепрацьовують всі лікарі і весь медичний персонал, тому що надходить пацієнтів більше, ніж виписується. Єдине — трішки легше, адже минулого року було те саме, ми вже готові до цього були”.

Джерело.


Повернутись вверх