facebook

Школярам хочуть заборонити мобільні телефони на уроках

Школярам хочуть заборонити мобільні телефони на уроках.

 

Як передає кореспондент УНІАН, дане питання обговорювалося минулого тижня під час засідання комісії з питань освіти, спорту та взаємодії з громадськими організаціями Одеської міської ради.

Його озвучила депутат міськради Олена Вододюк. Вона пояснила, що раніше деякими депутатами в соціальних мережах було ініційовано опитування про коректність використання дітьми мобільних телефонів на уроках.

“Це питання викликало шквал коментарів… Думки батьків розділилися”, – уточнила Вододюк, зазначивши, що використання мобільної техніки на уроках породжує величезну неповагу до представників професії, яку на сьогодні можна вважати “вимираючою” через низьку зарплату і приниження, яких часто зазнають вчителі.

Як пояснила депутат, було б правильним не забирати у дітей телефони, але за допомогою якогось нормативного документа (наприклад, наказу або розпорядження) примусити учнів вимикати або прибирати зі столів мобільні телефони на час занять.

Інші члени комісії підтримали Вододюк. За їхньою інформацією, батьки, які виступають за користування телефонами, хочуть, щоб їхні діти були постійно на зв’язку. Однак це впливає на концентрацію учня.

Директор Департаменту освіти та науки міськради Олена Буйневич визнала, що відволікання дітей і розсіювання уваги під час уроку – проблема дуже серйозна. Однак будь-якого рішення сесії щодо цього бути не може, оскільки примусове вилучення телефонів – порушення законодавства.

“Розпоряджатися особистими речами – не функція міськради… Це може бути тільки внутрішній розпорядок школи, а його виконання – профілактична робота, переконання, бесіда з батьками”, – сказала Буйневич.

Вона запропонувала розробити спеціальну пам’ятку-рекомендацію, згідно з якою внутрішній розпорядок кожної школи передбачить правило: телефони дітей під час уроків повинні лежати в сумках у беззвучному режимі.

Як припустила чиновниця, зазначену пам’ятку розроблять протягом місяця. При цьому вона висловила подив на предмет того, що деякі вчителі дозволяють школярам під час уроків діставати телефони і користуватися ними.

“Чесно скажу: я не уявляю, щоб на моєму уроці діти дістали телефони та гралися. Дуже багато залежить від вчителя, від уміння організувати навчальний процес”, – акцентувала чиновниця.

При цьому вона визнала, що є певна залежність. Так, якщо дитина не завершила у ґаджеті якусь гру на перерві, то “буде в неї лізти на уроці”, попри будь-які правила. Але, за її словами, у цьому випадку дуже важливий вплив колективу: якщо всі навколо сховають телефони у сумки, то аналогічно зробить і дитина, яка грає.

Чтайте також:  У Міносвіти розповіли про підвищення зарплати вчителів вже з квітня...

Джерело.


Повернутись вверх