facebook

Чи можуть дитину фотографувати без згоди батьків та розміщувати фото для публічного доступу?

Чи можуть дитину фотографувати без згоди батьків та розміщувати фото для публічного доступу?

Ні. За загальним правилом, зйомка особи здійснюється тільки за її згодою (винятком є відкрита зйомка на вулиці, на публічних заходах), зйомка дітей — за згодою батьків.

Вимога про згоду на зйомку особи передбачена Конституцією України, Законом України «Про інформацію» та Цивільним кодексом України.

Відповідно до частини 2 статті 32 Конституції України: «Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини».

Зйомка особи — це теж збирання інформації про особу, на що, відповідно, потрібна її згода.

Частиною 2 статті 21 Закону України «Про інформацію» визначено, що інформація про фізичну особу є конфіденційною. «Конфіденційна інформація може поширюватися за бажанням (згодою) відповідної особи у визначеному нею порядку відповідно до передбачених нею умов, а також в інших випадках, визначених законом». Згідно з частиною 1 статті 307 Цивільного кодексу України: «Фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру».

Чтайте також:  Школи на ТОТ з першого класу вчать дітей воювати проти України

Зважаючи на те, що малолітні особи (діти віком до 14-ти років) та неповнолітні особи (діти віком від 14-ти до 18-ти років) не мають повної цивільної дієздатності, батьки є їхніми законними представниками і можуть надавати згоду на фотографування дитини та подальше використання зображення дитини. Варто зауважити, що згода може бути усною, письмовою та мовчазною (особа знає про зйомку та не заперечує щодо зйомки).

Роз’яснення Міністерства юстиції України: «Правила знімання: коли потрібен дозвіл, а коли ні».

Важливо!

Після надання згоди на зйомку дитини батьки можуть вимагати припинити публічний показ (вилучити певні зображення з публічного доступу) тієї частини, яка стосується особистого життя дитини.

Джерело.


Повернутись вверх