facebook

Як має оплачуватись робота асистента вчителя у групах подовженого дня?

Як має оплачуватись робота асистента вчителя у групах подовженого дня?

Міністерство освіти і науки надало роз’яснення щодо працевлаштування та оплачування праці асистента вихователя групи подовженого дня.

Про це пише “НУШ”.

Раніше до редакції “Нової української школи” звернулися освітяни щодо того, що посада асистента вихователя в інклюзивних групах подовженого дня ЗЗСО не відповідає вимогам щодо працевлаштування та оплати праці.

Зокрема, в документах, які регулюють оплату праці працівників шкіл, не згадується про асистента вихователя групи подовженого дня:

  • У законі “Про повну загальну середню освіту“;
  • Постанові КМУ “Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах”;
  • Офіційному переліку посад педагогічних працівників;
  • Типових штатних нормативах;
  • Типовому положенні про атестацію педагогічних працівників;
  • Єдиній тарифній сітці та наказі МОН, який впорядковує умови оплати праці освітян.

Також жодні нормативні документи не встановлюють педагогічне навантаження для асистента вихователя інклюзивної групи продовженого дня ЗЗСО.

Усе це створює проблеми при працевлаштуванні та оплаті праці.

Ми попросили роз’яснення щодо цього в Міністерства освіти і науки.

МОН запевняє, що посада асистента вихователя є педагогічною, і такий працівник має право на всі виплати, гарантовані державою для педагогічних працівників.

Міністерство працює над виправленням ситуації з працевлаштуванням та оплатою праці таких працівників. Зокрема, воно розробило проєкт постанови, яка має додати посаду асистента вихователя в закладах загальної середньої освіти. Документ спрямовано на розгляд до Кабінету Міністрів України.

Чтайте також:  Коли освітяни зрозуміють, що примітивізм – це не професіоналізм?

Також уже розроблено проєкт акту, яким пропонується внести зміни до постанов Кабінету Міністрів України про тарифні розряди та перелік педпрацівників.

Щодо типових штатних нормативів, у яких також немає посади асистента вихователя, то МОН роз’яснює, що згідно з наказом про Типові штатні нормативи, введення посади асистента вихователя можливе. У разі необхідності, керівник закладу може вводити посади, що не передбачені штатними нормативами для певного закладу й виплачувати їм заробітну плату згідно з лімітними довідками.

Відповідь на запит можна прочитати тут.

Джерело.


Повернутись вверх