facebook

Як виховувати дитину, зберігаючи душевну рівновагу. З прийомами від Найджела Латти

Як виховувати дитину,зберігаючи душевну рівновагу. З прийомами від Найджела Латти

Якщо Ви хочете мати дитину, але не мати проблем, краще завести собі плюшевого ведмедика! Проблеми будуть завжди: відлучення від грудей, харчування, сон, привчання до горщика, непослух, істерики тощо. Але, головне, будуть почуття … Гнів? Злість? Лють? Кожен, хто виховує дитину, знає, яку агресію може часом викликати поведінка наших улюблених малюків.
Такі почуття цілком нормальні, але, на жаль, вони можуть спричинити вельми неприємні наслідки: тілесні покарання дитини, зіпсований настрій і почуття провини батьків.
Як стриматися, не нагримати і не вдарити дитину? Наведу кілька методів із книги Латта Найджел «Перш ніж ваша дитина зведе вас з розуму».
1. Направлена увага
Чого найбільше хоче дитина? Звісно, Вашої уваги! А як домогтися її найпростіше? Поганою поведінкою!

«Вилізти вночі з вікна і втекти з дому – це свого роду висловлювання. Діти набагато охочіше висловлюють свої думки і почуття поведінкою, ніж словами. Головна причина полягає в тому, що слів у них ще замало. У них багато почуттів, але вони ще не вміють підбирати потрібні слова для вираження цих почуттів. В результаті вони прагнуть розповісти про свої почуття своєю поведінкою. Погана поведінка – це не просто погана поведінка, це спосіб спілкування».
Заохочуйте гарну поведінку і ігноруйте погане. Перестаратися в похвалі неможливо. Говоріть дитині, що пишаєтеся її успіхами. Щиро і радісно хваліть за конкретні справи і не забувайте про фізичний контакт. Погану поведінку слід ігнорувати або хоча б зустрічати з холодним виглядом (Але є поведінка, яку ігнорувати не можна, наприклад, коли дитина б’є батьків або інших дітей).
2. Переключення уваги
«Найлегший спосіб – просто змінити тему. Наприклад, якщо малюк не хоче митися, відчайдушно чинить опір, запитайте його: «Що ти робив сьогодні в садочку?»
Зосередьтеся на приємній частині. Замість того щоб грубо наполягати на своєму («Негайно йди до ванної!»), зосередьте увагу малюка на приємних сторонах. Скажіть, наприклад: «Давай подивимося, чи вміє гумова качечка пускати бульбашки!»
Придумайте приємний спосіб перейти до бажаної дії. Наприклад, замість того щоб говорити: «Припини скиглити і негайно залазь у ванну!», можна сказати: «Давай полетимо до ванної, як дракончик!», схопити малюка, покружляти з ним по дорозі, поричати, як дракон, і з шипінням опуститися у воду».
3. Діаграма з наклейками: графік гарної поведінки
Кожна діаграма відповідає семи дням тижня, з понеділка по неділю.
Кожен день ділиться на сім двогодинних блоків, приблизно таких.
7.00 — 9.00
9.00 — 11.00
11.00 — 13.00
13.00 — 15.00
15.00 — 17.00
17.00 — 19.00
19:00 — 21.00
Якщо дитина гарно поводилася, в кінці кожного двогодинного періоду вона отримує красиву наклейку. Якщо дитина поводилася погано, то вона отримує сумний смайлик, а за жахливу поведінку – хрестик.
Якщо дитина отримала п’ять із семи наклейок за день, вона нагороджується жетоном (стрічкою, магнітиком, дзвіночком).
Якщо вона отримує хоча б один хрестик за день, то жетон їй не дають.
Жетони можна накопичувати і «витрачати» на різні нагороди. Наприклад, за один жетон можна розповісти додаткову казку на ніч, а за десять жетонів можна зводити дитину в ляльковий театр, цирк або зоопарк.
Вигадуйте нагороди за жетони разом із дітьми. Так можна швидше зацікавити і захопити їх системою, підтримуючи мотивацію на високому рівні.
Коли Ви хочете, щоб дитина щось зробила, замість того щоб говорити: «Я тобі вп’яте повторюю – негайно прибери свої іграшки!», скажіть: «Якщо ти не прибереш іграшки до того часу, як я повернуся, ти не отримаєш наклейку».
Незабаром Ви самі побачите, що система наклейок і жетонів захопить ваших дітей і послужить їм додатковим стимулом для зміни поведінки. У химерному світі дітей обіцянка жетона – цілком достатній привід для того, щоб поставити черевики на полицю до тих пір, поки мама не дорахувала до трьох.
Застосовуючи ті чи інші методи, слід пам’ятати, що ваша дитина – індивідуальність. Жодна книга, жоден психолог не може дати універсальних порад. Одній дитині підходить годування по годинах, іншій – за потребою, одному подобається бути з іншими дітьми, інший любить гратися один.

Чтайте також:  Предметів стане менше, репетиторів – теж. Стало відомо нові подробиці реформи старшої школи в Україні

Дорослі часто неуважні до дітей, не помічають або не звертають уваги на бажання маленької дитини. Те, чим займається малюк, може здаватися нам несуттєвим, але він захоплений своєю грою і не хоче відволікатися від неї, щоб виконати ваше прохання. Не вимагайте, щоб дитина негайно підкорялася, скажіть: «Давай пограємо ще 5 хвилин, поки більша стрілочка не стане на 3, а тоді підемо в садочок».
Мішкур Валерія(дитячий психолог-психоаналітик, арт-терапев)

Джерело.


Повернутись вверх