facebook

Ігрові вправи, які стануть у пригоді, коли важко сконцентруватися

Ігрові вправи, які стануть у пригоді, коли важко сконцентруватися

Інформує Всеосвіта.
Декілька ідей, які допоможуть стати більш продуктивним

Усього 50% часу ми фокусуємося на конкретних речах, весь інший період наша увага – розсіяна. Такого висновку дійшли вчені з університету Майамі на чолі з нейробіологом Амішою Джа.

Вдумайтесь в ці цифри! Тобто через невміння концентруватись, прокрастинацію та блукаючі думки більшість із нас проводить неусвідомлено практично половину свого життя!

Хочете навчитись керувати фокусом своєї уваги, стати більш зосередженим та продуктивним? Ми дібрали декілька ігрових вправ, які допоможуть напрацювати вміння концентруватися.
Відновіть послідовність за таблицею Шульте
Таблиця Шульте – це площина, на якій зображені випадково розташовані числа букви чи інші позначки.

Принцип виконання: уважно подивіться на таблицю та знайдіть послідовно всі її елементи, створивши єдиний логічний ланцюжок. Наприклад, назвіть послідовно усі числа, літери абетки та інше (в залежності від змісту таблиці).

Ця вправа покращує периферійний зір, розвиває пам’ять та допомагає навчитися керувати фокусом уваги.

Більше прикладів завдань такого типу ви можете завантажити у бібліотеці «Всеосвіти», натиснувши на посилання.
Змагання із самим собою
Ця вправа стане у пригоді, коли необхідно зробити якусь рутинну роботу, виконувати яку зовсім не хочеться.

Принцип виконання: влаштуйте собі змагання. Кожен із нас зазвичай орієнтується, скільки йде часу виконання певної рутинної справи. Тож намагайтесь щоразу виконати її ще швидше, ніж попередньо, при цьому не погіршуючи якості кінцевого результату.

Запустіть таймер, задавайте старт і починайте. Протягом виконання роботи увесь час концентруйтесь лише на швидкості ваших дій.
Назви колір
Ця вправа може здатися спочатку складною, але в ході тренування з кожним разом виконувати її буде все легше.

Принцип виконання: погляньте на ілюстрацію та швидко назвіть послідовно кольори, якими позначені слова, не читаючи самих слів. Після цього повторіть вправу навпаки – читайте слова, не зважаючи на кольори їхнього забарвлення.

Систематична робота із цією ілюстрацією допоможе поступово підвищити вміння концентрувати увагу на потрібних аспектах будь-чого.
Розшифруй прихований текст
Вправа Мюнстерберга дозволяє визначати рівень вибірковості та концентрації уваги, а також тренувати їх.

Принцип виконання: уважно погляньте на суцільну послідовність літер та намагайтесь виокремити із цього буквенного потоку змістовні слова.

Ключ:

Подібні шаблони ви можете створити самостійно та використовувати для роботи з учнями, як з метою переключення уваги на уроці, так і для перевірки рівня їхніх знань.

Наприклад, текст за методикою Мюнстерберга, в якому «приховані» терміни з теми вивчення, може стати оригінальною перевіркою рівня засвоєння знань та зацікавить школярів на відміну від стандартного тесту.
Порахуй слова!
Це дуже складна, але водночас надзвичайно цікава вправа, яка потребує високої сконцентрованості та уважності для її виконання.

Принцип виконання: оберіть будь-який текст та почніть його читати зі звичною для себе швидкістю. Під час читання одночасно рахуйте кількість прочитаних слів, допомагаючи собі лише поглядом, не загинаючи при цьому пальці!

Виконуйте цю вправу 2-3 хвилини. Після цього перевірте себе, чи вірно ви порахували прочитані слова. Намагайтеся безпомилково виконувати вправу з першого разу.

Кожен прагне стати успішним. Для цього необхідно навчитися максимально ефективно використовувати свій час. Саме навичка вчасно концентруватися на важливому, яку можна розвинути систематичним тренуванням, є фундаментом для формування успішної особистості.

Джерело.


Повернутись вверх