facebook

Директор школи подав на Кабмін у суд через обов’язкову вакцинацію вчителів

Директор школи подав на Кабмін у суд через обов’язкову вакцинацію вчителів

Інформує Всеосвіта.

Позивач просить скасувати постанову КМУ № 1236 в частині, що стосується переходу на дистанційне навчання закладів, у яких немає 80% вакцинованих працівників.
Директор спеціалізованої школи № 210 Оболонського району Києва Дмитро Ламза подав судовий позов до Окружного адміністративного суду м. Києва проти Кабміну з вимогою скасувати онлайн-навчання для шкіл з недостатньою кількістю вакцинованих педагогічних колективів, про це він написав на своїй сторінці у фейсбуці.

Позивач просить повернути конституційні права педагогам, визнавши протиправними та нечинними положення підпункту 15-1 пункту 3 та підпункту 10 пункту 3-5 Постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236 у редакції від 24.09.2021 р.

Йдеться про норму, якою встановлюється, що в разі «жовтого» рівня епідемічної небезпеки дітям буде дозволено відвідувати заклади освіти, в яких працює не менше 80% вакцинованих працівників, а в разі встановлення «червоного» рівня – 100%.

Я зробив відповідальний крок стосовно своїх колег, конституційні права яких порушуються державою. Кожен хоче працювати, але освітянам не дають. У мене сотні питань, а відповіді на них отримати не можу. На всі звернення тільки відписки. Гаряча лінія урядових структур взагалі говорить іншу інформацію, ніж є в реальності, – написав Ламза.

Чтайте також:  Чи замінять професійні ліцеї у старшій школі навчання у профтехучилищах

Водночас директор київської школи говорить, що особисто підтримує вакцинацію, але є противником будь-якого примусу.

Досить терпіти, час захищатися. Чому все зіштовхують на нашу професію? Весь негатив на нас! Я особисто – за вакцинацію, але проти примусової. Ми – вільні люди і живемо в вільній країні. Нам не треба, щоб нас принижували, – заявив Ламза.

Освітній омбудсмен Сергій #Горбачов у коментарі для НУШ зазначив, що йому шкода, що директор школи став до лав антивакцинаторів.

Я не коментую безвідповідальних антивакцинаторів, – сказав Горбачов.

Раніше освітній омбудсмен говорив, що якщо позиція головного санітарного лікаря України про неможливість невакцинованим педагогам виходити на роботу буде підтверджена нормативним документом, її потрібно буде виконувати. Зокрема, зараз є нормативна вимога щодо 80% вакцинованих працівників.

Також Горбачов додав:

Я є переконаним прихильником захисту громадян від інфекційних хвороб через вакцинацію, але це має бути здійснено в законний спосіб. […] Вакцинація унеможливлює важкий перебіг хвороби. Варто прислухатися до раціональних рекомендацій і порад, адже коли вчитель хворіє, дітей нема кому навчати […]. Працівник закладу освіти має усвідомлювати, що, вакцинуючись, він сприяє захисту права, насамперед свого, та всіх учасників освітнього процесу на життя та здоров’я. Також він підвищує шанси закладу освіти проводити освітній процес із нового навчального року більшість часу очно, а не дистанційно[…].

Чтайте також:  Підручники ніхто не здає: коли в Україні у 2024 році починаються та закачуються літні канікули

Нагадаємо, що КМДА попередила директорів шкіл про відповідальність за недостовірні дані про вакцинацію.

Джерело.


Повернутись вверх